Bekymret for effekten av hatytringer


Foto: Sturlason / Privat
Sofia Rana og Kamzy Gunaratnam påpeker at de rasistiske hatytringene som har vært rettet mot Sumaya Jirde Ali etter at hun fortalte om trakassering, kan føre til at færre med minoritetsbakgrunn ønsker å delta i det offentlige ordskiftet.

Det har kokt i kommentarfeltene etter at forfatter, redaktør og poet Sumaya Jirde Ali publiserte et Facebook- innlegg hvor hun beskriver at Antonsen utsatte henne for rasistisk trakassering på en bar for tre uker siden.

Trakasseringen innebar at han  sa “Er ikke du for mørk i huden til å være her?”, ropte “Shut the fuck up” flere ganger, og grep tak i armen hennes. Hun politianmeldte saken, og Antonsen beklaget i et Facebook-innlegg tirsdag kveld.

I løpet av det siste døgnet har flere samfunnsdebattanter, politikere og andre uttrykt sitt syn på hendelsen. Blant disse er Rødt- politiker Sofia Rana, og Arbeiderparti-politiker Kamzy Gunaratnam.

Rana påpeker at de mange rasistiske hatytringene mot Sumaya Jirde Ali i kommentarfelt vedrørende saken, er problematisk. Hun nevner et eksempel på at rasistiske hatytringer som dette kan føre til at personer med minoritetsbakgrunn avstår fra å delta i samfunnsdebatten:

— En annen komiker jeg kjenner med pakistansk bakgrunn tør ikke snakke med medier om dette for sist han uttalte seg ble han utsatt for dødstrusler og trakassering, skriver Rana i et Facebook-innlegg.

Ali tok selv en pause fra offentligheten etter å ha mottatt en mengde drapstrusler og andre rasistiske hatytringer i 2018. Utrop var i kontakt med Ali på tirsdag og hun ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet Kamzy Gunaratnam deler Ranas bekymring for at rasistiske hatytringer gjør at flere med minoritetsbakgrunn kvier seg for å ytre seg offentlig.

— Terskelen kan bli høyere for å delta i det offentlige ordskiftet. Terskelen kan bli høyere for å sette seg på en bar med en venninne. Terskelen kan bli høyere for så mye, fordi det koster altfor mye, skriver hun i et Instagram-innlegg.

– Det er sorgen du sitter igjen med

VG-kommentator Shazia Majid skriver at det som treffer henne hardest er Jirde Alis “såre beskrivelser av hva hun hadde, og hva hun mistet.”

Shazia Majid er kommentator i VG og uttrykker støtte til Sumaya Jirde Ali etter trakasseringen.
Foto : VG

– Hun skriver at hun mistet tryggheten. At hun mistet tilliten. Hendelsen i seg selv er opprivende nok. Men like opprivende må sorgen være. Det er slik jeg husker det selv: Når rasismen rammer, er det ikke raseriet, det er sorgen du sitter igjen med.

Majid beskriver sorgen som hjerteknusende.

– Som om noe du holdt kjært har forrådt deg. Din antagelse om at folk ser på deg som en av dem. En av vi-et. Denne sannheten man har holdt fast ved med begge hender gjennom et helt liv. I et samfunn hvor man ser annerledes ut enn de fleste andre.