- Utviklingsministeren: – Rekordmange på flukt trenger hjelp - 19.12.2024
- Frp og Ap uenige om svenske gjengkriminelle - 19.12.2024
- Salimi pensjonerer seg etter 35 år – fortsetter som aktivist - 19.12.2024
Tyrkia etterlyser fortsatt «konkrete tiltak» fra Sverige og Finland før landet vil slippe de to nordiske landene inn i Nato.
Tyrkia har krevd at Sverige og Finland slår ned på kurdere og eksil-tyrkere som Tyrkia mener truer landets sikkerhet. Blant annet vil Tyrkia ha flere personer som er bosatt i Sverige, utlevert.
Uttalelsen kom etter at Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu møtte sin svenske og finske motpart i forbindelse med onsdagens Nato-møte i Bucuresti.
Der deltok også Natos generalsekretær Jens Stoltenberg, som igjen fastholdt at tiden er inne for å ønske Sverige og Finland velkommen inn i forsvarsalliansen. Han sa også at
godkjenningsprosessen nesten er fullført.
Vil ha mer
Men Tyrkias utenriksminister var ikke fornøyd.
– Disse to landene har tatt noen skritt for å oppfylle løftene sine. Vi overser ikke det de har gjort. Men det er fortsatt ingen konkret utvikling når det gjelder utvisning og frysing av
terrormidler, sa Cavusoglu.
– Vi minner dem om at til slutt så er det det tyrkiske folket og den tyrkiske nasjonalforsamlingen som må overbevises, sier han.
Enn så lenge har ikke Tyrkia gitt den siste godkjenningen som trengs for at de to nordiske landene skal bli medlemmer.
Dermed har diskusjoner mellom Tyrkia, Sverige og Finland fortsatt. Den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan har blant annet krevd at Sverige må kutte støtte til kurdiske grupperinger både i Tyrkia og Syria.
– Framgang
Tidligere onsdag sa Sveriges utenriksminister Tobias Billström på Nato-møtet at det var framgang i samtaler med Tyrkia dagen før.
– Jeg følte etter dette møtet at det er framgang. Vi beveger oss framover, sa Billström.
Ett av temaene på utenriksministermøtets andre dag var Nato-landenes forhold til Kina. Stoltenberg sa på sin pressekonferanse at Nato ikke ser på Kina som en motstander.
Samtidig sa han at Russlands krig mot Ukraina har vist at det er nødvendig å vurdere forholdet også til andre land med autoritære regimer.
(©NTB)