De siste desembermånedene har tidligere kollegaer i Antirasistisk senter, Ervin Kohn og Shoaib Sultan, delt et bilde av at de deler en marsipangris. Bildet har utstrålt et muslimsk-jødisk vennskap mellom Kohn som er forstander i Det Mosaiske Trossamfund og Shoaib, som er tidligere generalsekretær i Islamsk Råd Norge.
Ifølge de to er tradisjonen også litt spøkefull, i og med at verken jødisk eller islamsk skikk tillater å spise gris. Marsinpangris er derimot både kosher og halal, og dermed innenfor både jødiske og muslimske regler.
Kohns far var eneste overlevende av 13 søsken
I helga publiserte VårtOslo en sak med om vennenes juletradisjon. Bildet av de to som deler marsinpangrisen prydet saken. Det som i utgangspunktet skulle fremme samhold og humor, fikk også noen helt andre reaksjoner.
Under VårtOslos Twitter-post har Ronny Rønning, som har vært tilknyttet Stopp islamiseringen av Norge (SIAN), lagt ut et bilde hvor ansiktet til Ervin Kohn er redigert inn i en trolig jødisk fange i en av utryddelsesleirene under andre verdenskrig. Han har tagget Kohn i kommentaren som har følgende tekst: “På tide å forlate Auschwitz som du aldri har vært?”.
– Selv om slike memer ikke rammes av hatparagrafen, bør samfunnet gjøre dem illegitime. Jeg mistet nesten hele min familie i Holocaust. Min far var den eneste av 13 barn som overlevde, skriver Kohn på Facebook.
– Jeg har blitt puttet i gasskammer også
Kohn forteller til VårtOslo at han hører om ungdommer som opplever antisemittisk hets på regelmessig basis. Selv har han blitt utsatt for slik antisemittisme før.
– Det er ikke første gang jeg blir laget meme av, jeg har blitt puttet i gasskammer også tidligere. Jeg synes det er motbydelig og går og ruger og tenker på det, sier Kohn til VårtOslo.
Kohns muslimske venn som også var avbildet, Shoaib Sultan, mener det er viktig å belyse at antijødiske holdninger fortsatt finnes i Norge.
– Jeg synes tweeten er helt motbydelig. Samtidig kan det være nyttig å bli minnet på hva som faktisk fins der ute. Det er mange som vil si at dette fins ikke i Norge. Forhåpentligvis vil noen flere nå skjønne at dette er et problem, selv om vi selvsagt skulle vært det foruten, sier han til VårtOslo.
Han støtter Kohn og opplyser overfor VårtOslo at han vurderer å anmelde saken.
– Dette var satirisk ment, men kanskje bommet jeg litt
Mannen bak Twitter-kommentaren, Ronny Rønning, sier at bildet ikke var et angrep mot jøder.
– Dette var ikke en ondskapsfull ytring eller et angrep mot Kohn og hans familie eller mot jøder. Hvis Ervin Kohn sier han er lei seg for dette bildet og vil jeg skal slette det, vil jeg gjøre det, sier Rønning til VårtOslo og legger til:
– Dette var satirisk ment, men kanskje bommet jeg litt. Dette var ikke et angrep på jøder. Når det gjelder det såkalte fremgangslandet Israel, er det mye viktigere å snakke om alle dødsfallene der på grunn av RMA-vaksinen.
Rønning sier at han har vært til stede på Sian-arrangementer, blant annet på Mortensrud.