- Amerikanske Dion fant sitt musikalske uttrykk i Norge - 03.08.2018
- Polsk språklærer hjelper deg med å forstå deg selv - 24.07.2018
- Linda Vidala rapper for fri utfoldelse - 20.07.2018
Kommunens treårige prosjektet består av totalt seks tiltak, hvorav to av tiltakene er spesielt rettet mot integrering i arbeidslivet. Tiltakene kommer i tillegg til eksisterende ordninger i NAV og flyktningetjenesten.
De arbeids-relaterte tiltakene lyder som følger:
1. Bedriftstilskuddet i «VirVelVinn» jobb: Her kan bedrifter motta kr 100 per time og inntil kr 20 000 per bosatt flyktning som tas inn i jobb. Det må søkes til Halsa kommune i forkant av arbeidsforholdet.
2. Test-bedrift: Halsa næringsforening og Halsa kommune skal tilby kurs for å skape lettere forståelse for og lavere terskel til å starte egen bedrift i Norge.
Kommunen uttrykker at målet med dette tiltaket er null arbeidsledighet for arbeidsføre flyktninger bosatt i Halsa.
Prioriterer integrering
I juni i fjor ble det klart at Møre og Romsdal ville få tildelt 1,7 millioner som skulle fordeles av fylkespolitikerne på ulike integreringsprosjekter. VirVelVinn-tiltaket i Halsa inngår som en del av denne integreringsplanen og ble i denne anledning tildelt 375 00 kr, skriver Møre og Romsdals Fylkeskommune.
I tillegg til VirVelVinn var det flere prosjekter i ulike kommuner som fikk innvilget støtte:
– 148.000 kr tildeles Molde voksenopplæringssenter for prosjektet ‘Skole på tvers’. I prosjektet skal elever ved senteret ha timer og undervisning i lag med elever på Molde videregående skole, etter mål i læreplanen med den hensikt å knytte nettverk og gi faglig utbytte.
– 400.000 kr tildeles Haram kommune for prosjektet ‘Trene norsk knytt til det å gå på skule fagleg og sosialt’. Deltakerne skal trene på å gå på ungdomsskole, med spesialtilpassa språkopplæring, der målet er å få elevene til å fullføre ungdoms- og videregående skole.
– 299.000 kr tildeles Ulstein kommune for prosjektet ‘Frivillig arbeid som arena for integrering og språktrening’. Målet er at innvandrere skal få språktrening, arbeidspraksis og økt nettverk gjennom frivillige arbeid.
– De resterende 500.000 kr tildeles utdanningsavdelinga, Møre og Romsdal fylkeskommune, for Forprosjekt videregående opplæring TIP-fag. Prosjektet vil utvikle en ny opplæringsmodell som skal øke sjansene for at minoritetsspråkene skal gjennomføre fagutdanning og få seg jobb.