- Norske mobilselskap outet asylsøkere - 23.12.2024
- – Jeg tenker på hvordan vi tar imot «de nye» i Norge - 23.12.2024
- Utenlandske lastebilsjåfører får Vegvesen-app på engelsk - 22.12.2024
På lørdag ble Marokkos landslag det første afrikanske fotballaget i historien til å kvalifisere seg til en semifinale i et fotball-VM. De er også det første arabiske (og berbiske) laget som har kommet seg til en semifinale.
I Oslo sentrum ble triumfen feiret av norsk-marokkanere og andre nordmenn med heiarop, bluss og biltuting. Det er også mange nordmenn med bakgrunn fra andre arabiske og afrikanske land som uttrykker glede for Marokkos fotballsuksess.
Samholdet virker å være sterkt, spesielt blant arabiske nasjoner. Ved hver seier, har arabiske fotballag som Marokko ikke bare feiret med sitt eget flagg, men også vaiet med det palestinske flagget.
– Handler om dobbeltmoral
Ikke alle har vært med på feiringen. Flere har kritisert vertsnasjonen Qatars behandling av kvinner, migrantarbeidere og seksuelle minoriteter, og har derfor oppfordret til å boikotte VM. Politikere, som Venstres Guri Melbye, har skrevet på Facebook at de ikke skal se på VM-sendingene på grunn av ovennevnte grunner.
En slik boikott-tankegang mener Qasim Ali fra minoritetsorganisasjonen Minorg virker mot sin hensikt. I en Instagram-post påpeker han at det er “hyklersk av Norge å ville boikotte VM samtidig som vi selger våpen til Qatar”.
– For meg handler dette om en dobbeltmoral som man har skapt i norsk og vestlig offentlighet om Qatar. Ja, det er mye som er kritikkverdig, men samtidig virker det som om norske medier har bevisst valgt en negativ dekning av mesterskapet.
Han tror den ensidige negative dekningen har vært sterkt polariserende.
– Folk som følger mesterskapet, og som ikke velger å ta et politisk standpunkt blir stemplet som “Qatar-supportere”.
Skapt samhold
– I en Instagram-post har du påpekt at boikott-prat kanskje har fått en motsatt effekt. Kan du utdype hva du mener med dette?
– Vi ser jo hvordan Marokkos prestasjoner har skapt mye samhold blant folk med minoritetsbakgrunn. Og i det hele tatt hvordan mesterskapet har ført folk sammen.
Dette samholdet, som har blitt forsterket under VM, mener Ali oversees av mediene.
– Fotball og identitet hører sammen.
Ali mener at Qatar ikke er den eneste vertsnasjonen gjennom de siste årene som er verdt å kritisere for menneskerettighetsbrudd.
Ubrukt mulighet
Selv sier Ali at han helst har prøvd å følge VM fra utenlandske kanaler, og sett NRKs og TV2s sendinger sporadisk. Han er også kritisk til at profilerte norsk-marokkanere ikke har blitt invitert inn til VM-studio for å kommentere det marokkanske landslagets sensasjonelle prestasjoner.
– Norske kanaler har hatt en fantastisk mulighet til å vise frem mangfold på TV-skjermen, som de ikke har gjort. Flere titusener bor i Norge som har marokkansk bakgrunn. Jeg syns det er synd at en mann som Yousef Hadaoui, som har ledet Idrettsgallaen, ikke har blitt spurt.
Dette synet utdyper han i et Instagram-innlegg lagt ut i ettermiddag:
“Har ikke sett en eneste marokkaner under VM, har dere? Vi har hatt 7 norsk-marokkanske spillere på det norske landslaget gjennom tidene. Vi har Yousef Hadaoui som er god nok til å lede Idrettsgallaen, men ikke god nok til å være i studio når Marokko spiller?! Haste-innkall alle marokkanere til studio i dag. Kjapt kjapt.”
I skrivende stund avgjøres semifinalen mellom Marokko og Frankrike.
Ali er ikke den første som har gått ut og spurt NRK om de kan invitere Hadaoui i VM-studio. Jamal Sheik, leder av Rasisme I Norge, har også uttrykt i en Instagram-story at han savnet å se Hadaoui i VM-studio under finalen mot Portugal.
Skulle gjerne fulgt fra VM-studio
Utrop har snakket med Hadaoui som har vist stort engasjement for Marokkos fotballprestasjoner på sine sosiale medieplattformer. Han har også blitt intervjuet om dette av TV2.
– Jeg tror det hadde vært brobyggende å invitere en norsk-marokkaner til VM-studio, siden det er så mange norsk-marokkanere i Norge. Foreldrene våre, som var arbeidsinnvandrere, har vært med å bygge landet, sier han til Utrop.
Hadaoui sier at han gjerne skulle fulgt kampen fra VM-studio, slik som han gjorde i 2018 da Russland arrangerte VM, men påpeker at Norge også har mange profilerte norsk-marokkanske fotballspillere som kunne blitt invitert inn.
– Det har vært syv berbere på landslaget de siste 15 årene, og Omar Elabdellauoi var landslagskaptein helt frem til han fikk en alvorlig øyeskade for to år siden. Jeg tenker at det hadde vært gull å ha noen av disse med i VM-studio.
Hadaoui sier at han har hatt noen møter med NRK om å lage noen humorinnslag til VM, men at NRK valgte å ikke lage slike innslag likevel.
– For meg var planen å lage noen sketsjer med folkelig fokus på fotball. Så kom høsten og nye redaksjonelle vurderinger. NRK tok en avgjørelse som jeg synes er litt trist.
– Virker som om det er neddysset
Hadaoui tror at alle oppfordringene om å boikotte VM i Qatar har ført til at mediene ikke feirer VM i like stor grad som tidligere.
– For meg virker det som om ting er blitt neddysset. Jeg tenker NRK går glipp av en stor mulighet til å skape mer brobygging. Spesielt nå som Marokko har gjort det historisk godt, og mange med utenlandsk bakgrunn, ikke bare nord-afrikanere, heier på laget. Selv velger jeg å tenke positivt, og tenker at jeg bidrar fra mine sosiale medier, selv om det kunne vært gjevt å sitte i et VM-studio.
Her kunne NRK gjort nye redaksjonelle vurderinger, mener han.
– Et land som har gode forbindelser til Norge står på hodet foran semifinalekampen mot Frankrike. Dette er en kamp som i likhet med Spania-kampen har historisk betydning, sier han og sikter til at både Frankrike og Spania tidligere har kolonialisert og utnyttet Marokko.
– NRK er en statskanal som skal gjenspeile samfunnet, noe som også betyr å vise frem norsk-marokkaneres fotballfølelser.
NRK mener de har hatt fokus
Sportsredaktør i NRK, Espen Olsen Langfeldt, sier til Utrop at NRK har hatt et stort fokus på Marokkos ferd mot semifinalen fra studio hele veien, senest da de slo Portugal i kvartfinalen.
– Vi har forsøkt å formidle deres vei mot en eventuell finale med engasjement, kunnskap og entusiasme, men da primært gjennom våre eksperter som har forberedt seg grundig inn mot dette mesterskapet. I tillegg var vi direkte inne fra Youngstorget sammen med marokkanske fans under åttedelsfinalen, og intervjuet blant annet Kamal Saaliti i pausen av det oppgjøret.
Om planleggingen av sendingene sier Langfeldt:
– Før årets mesterskap satte vi sammen et fast panel med ulik bakgrunn som vi mener utfyller hverandre; Åge Hareide, Andrine Stolsmo Hegerberg, Tete Lidbom og Kristoffer Løkberg. Disse har vi valgt å bruke gjennom hele mesterskapet, og helt unntaksvis har vi hatt eksterne gjester. Etter den oppsiktsvekkende kvartfinalen gjorde vi et unntak – da var Tarik Elyounossi med i sendingen for å bidra med sitt perspektiv, sier han og sikter til da Elyounossi deltok via videosamtale.
– Handler om veivalg
Langfeldt sier det er ingen tvil om at det finnes mange dyktige formidlere der ute med tilknytning til Marokko, som definitivt kunne gjort en god jobb i studio.