- Jul i Chile – tradisjoner og familiehygge - 26.12.2024
- Norske mobilselskap outet asylsøkere - 23.12.2024
- – Jeg tenker på hvordan vi tar imot «de nye» i Norge - 23.12.2024
Hip-hop-legender, en rasismeutsatt samfunnsdebattant, en norsk-pakistansk komiker og frontfiguren for BlimE!-kampanjen er blant årets nominerte som skal kjempe om VGs kåring.
Vinneren skal kåres like før jul, får bronsestatuetten «Blomstergutten» og en pengepremie som etter tradisjonen doneres bort til et veldedig formål.
Fra før av er Kadra Yusuf den eneste flerkulturelle som har vunnet prisen i 2000, etter hennes avsløring om at imamer i Norge oppfordret til omskjæring av kvinner.
Samler folk på konsert
En av VGs nominerte er bandet Karpe:
– Å samle over 100.000 nordmenn på konsert sier noe om sensasjonen Karpe. Ikke noe norsk band har vekket mer debatt og følelser enn Chirag og Magdi. Gjennom fondet sitt, Karpe Patel & Abdelmaguid Foundation (PAF), deler de ut inntektene sine fra tidligere utgivelser for å bedre situasjonen for flyktninger, asylsøkere og innvandrere i Norge og i resten av verden, ifølge VG.
Viktig stemme for anti-rasismen
Forfatter og samfunnsdebattant Sumaya Jirde Ali er en annen viktig kandidat:
– I november valgte hun å fortelle om og anmelde rasismen hun ble utsatt for på et barbesøk i Oslo, og slik satte hun rasisme på dagsorden. Hun har gitt oss muligheten til å tilegne oss viktig innsikt i et mangfoldig Norge. Ali har gjennom sitt mot åpnet for en viktig samtale, og det har gitt oss som samfunn en anledning til å lytte og lære.
Årets BlimE!-artist
Selma Ibrahim har i høst vært bokaktuell, og årets BlimE!-artist:
– I forbindelse med «BlimE» at Ibrahim har snakket og skrevet åpent om sine egne erfaringer med mobbing og utenforskap. Hun har også fortalt åpent om den vanskelige tiden da foreldrene ble skilt og hun må flytte – viktige og såre temaer som berører mange unge og gamle i Norge.
Tabubryter
Shabana Rehman har i årevis vært en komiker og offentlig figur som har bemerket seg i samfunnsdebatten.
– Hun har brutt tabuer, gang på gang, og åpnet rommet for å snakke om alle problemstillinger som oppstår når ulike kulturer møtes. Kamp mot sosial kontroll og kvinneundertrykking, og kamp for alle menneskers rett til å leve frie liv har stått sentralt for Rehman i alt hennes virke. Hun har delt raust, av sine egne erfaringer og opplevelser. Da hun fikk en svært alvorlig kreftdiagnose, åpnet hun opp også denne delen av livet sitt for oss alle.