- Ileni kan få årets Frivillighetspris - 21.11.2024
- Canada hevder å ha avverget iransk drapsplan mot eksminister - 20.11.2024
- Norsk-pakistansk Oslo-jente finalist i Barnas Tale - 20.11.2024
En internasjonal undersøkelse viser at færre enn i fjor opplever truende eller skremmende situasjoner på nett. Men mindre hyggelig er det å vite at mange av dem som sjikaneres på nett, forteller at det er venner eller familie som står bak. Det er Microsoft som har spurt ungdommer og voksne i 23 land om folkeskikk, trygghet og samhandling på nett.
41 prosent av de som deltok i undersøkelsen sa de var blitt sjikanert på nett, og 36 prosent sa de hadde opplevd diskriminering. Av de som er rammet, sier to av tre at nettmobberen var noen de visste hvem var, og én av tre kjente mobberen personlig: det var enten en venn eller et familiemedlem (17 prosent), eller en bekjent (19 prosent). En fjerdedel av de spurte sa mobberen var noen de kun kjente fra nettet, og 37 prosent sa at mobberen var en fremmed.
De vanligste risikoene på nett er uønsket kontakt (41 prosent), fulgt av bløff/bedrageri/svindel (27 prosent). Kun én av ti sa at de konfronterte mobberen, og litt færre oppga å ta hevn, og i begge tilfeller er dette betydelig færre enn i fjor. Snaut halvparten av de spurte oppga at de hadde tillit til sin egen evne til å håndtere nettrisiko, og like mange sa de visste hvor de kunne finne hjelp til å håndtere risikoen.
Fellesansvar for tryggere nett
Ifølge Microsoft er alle nødt til å ta ansvar for å gjøre internettet trygt.
Vi har utviklet praksisanbefalinger for hvordan teknologiselskaper, skoler, myndigheter og samfunnet for øvrig kan bidra til en digital kultur preget av verdighet og respekt. I tillegg har Microsofts ungdomsråd, med 15 medlemmer i alderen 13 til 18, som jobber for nettvett og trygghet på nett, beskrevet ferdigheter, råd og perspektiver man bør bruke på nett.
I tillegg oppfordrer vi om å vise digital folkeskikk gjennom å etterleve følgende fire leveregler på nett:
1. Vis empati, omtanke og vennlighet og behandle alle du møter på nett med verdighet og respekt.
2. Respekter forskjeller, sett pris på ulike perspektiver, og trå varsomt og unngå spydigheter og personangrep når uenigheter oppstår.
3. Tenk deg om før du svarer på noe du er uenig i, og ikke post eller send noe som kan skade andre, ødelegge ryktet deres eller true deres sikkerhet.
4. Stå opp for deg selv eller andre ved å støtte de som blir utsatt for nettmobbing eller hets, si ifra om truende oppførsel og ta vare på bevis på upassende eller truende adferd.
Har du opplevd noe ubehagelig på nett og er usikker på hvordan du kan få hjelp til å takle det? Sjekk ut Redd Barnas ressursside for hjelp.
FAKTA
Safer Internet Day
Safer Internet Day ble startet i 2004 på initiativ av prosjektet EU SafeBorders og plukket opp av Insafe network i 2006. Safer Internet Day markeres nå i over 100 land verden over. Tema for årets markering er Create, connect and share respect: A better internet starts with you.