- Utenlandske lastebilsjåfører får Vegvesen-app på engelsk - 22.12.2024
- Ny rapport kritisk til forholdene i greske flyktningleire - 21.12.2024
- Mer midler til Mela-huset etter budsjettforlik - 20.12.2024
I sin seneste kommentarartikkel i Morgenbladet sikter Abdi til episoden med to unge menn med minoritetsbakgrunn som ble oppsøkt av politiet en lørdags ettermiddag på McDonald’s på Grorud.
Begge ungguttene ble bedt om legitimasjon uten å forklare hva det gjaldt, og deretter tatt én og én inn på do for ransakelse, før de til slutt ble fotografert foran alle de andre gjestene. Hendelsen ble først allmenn kjent, og skrevet om i mediene etter at en av guttene delte sin opplevelse på sosiale medier.
Abdi kaller dette i kommentaren sin for “et eksempel på raseprofilering fra Oslo-politiet”.
– Mange har opplevd slikt tidligere: De stoppes som en «tilfeldig person» som «passer til signalementet», og selv når man følger prosedyren, får man ikke vite hva som er grunnen til at man blir stoppet, kontrollert og ransaket. Med andre ord: Saken fra Grorud er bare et symptom på noe strukturelt. Det gir dessverre et innblikk i minoritetsungdoms hverdag, hvordan de til stadighet blir oppsøkt av en offentlig instans med voldsmonopol.
Nødt til å endre fremgangsmåte
Videre mener han at raseprofilering er en realitet for de av våre medborgere som er synlige minoriteter.
– Man stopper tilfeldige fargede mennesker for å finne ut om de har lovlig opphold i Norge eller ei. I 2016 fortalte TV2 om den unge studenten Moin Deljo, en norsk statsborger med afghansk bakgrunn, som på få år hadde blitt stoppet hele 30 ganger i utlendingskontroll. Hva gjør dette med et menneske? Hvordan skal man takle opplevelsen av å være krenket? Hva skjer med tilliten til politiet? Hvor effektivt er egentlig raseprofilering? Disse og flere spørsmål burde bli stilt.
Hvis politiet vil ha samme respekt og tillit om noen år må det endre fremgangsmåte.
– Vi skal være klar over at det vokser opp en ny generasjon. Politiet kan ikke holde på slik hvis de ønsker at unge med minoritetsbakgrunn skal ha tillit til dem.