Det å be noen dra til der peppern gror har blitt en hyggelig beskjed, etter at Samir Sharma startet den indiske restauranten med tilsvarende navn ved Rådhuset i Oslo.
Når Utrop kommer inn døra blir vi tatt imot av Samirs datter. Hun jobber vanligvis ikke i restauranten, men har sammen med broren og resten av familien, brukt en dag i juleferien på å arbeide frivillig
Samir kommer raskt bort og hilser.
– Hvordan har dagen gått?
– Jeg tror det har kommet over 400 gjester i dag, sier han til Utrop.
Familiefaren startet opp restauranten for syv år siden som en hyllest til foreldrene sine og andre som kom som arbeidsinnvandrere fra India på 70-tallet. Samirs foreldre og svigerforeldre har også bidratt frivillig for å varte opp gjestene.
En positiv sirkel av medmenneskelighet
– I dag er jeg i en posisjon til å gjøre noe bra for noen. I morgen vil kanskje den personen som jeg hjalp, være i posisjon til å gjøre noe bra for noen andre.
En av gjestene kommer bort til Samir, for å takke for maten. Han er rørt og klarer ikke si annet enn «takk» og at hele familien hans har flyktet fra Ukraina.
– Hvilke andre tilbakemeldinger har dere fått?
– Vi har fått så mange hyggelige tilbakemeldinger. Det er helt uvurderlig. Jeg fikk en mail fra en minstepensjonist som skrev: «Jeg er helt alene. Takk for at dere gjør dette.» Jeg har også fått en mail fra en mor som har gruet seg til jul, men nå på grunn av dette tilbudet, kunne ta med barna sine på en ordentlig restaurant.
Tar imot alle med åpne armer
– Er det noen som du mistenker at egentlig ikke hadde trengt dette tilbudet, som likevel har benyttet seg av det?
– Det er ikke vår jobb å vurdere om noen trenger tilbudet vårt eller ikke. Intensjonen min er jo å gi. Og så er det opp til folk hvordan man tar imot. Vi har annonsert at dette er for folk som har det vanskelig i juletiden. «Vanskelig» kan bety så mangt, og det har jeg mye respekt for. Hva som foregår inni hver enkelt person vet vi ikke
Da det kom en gjest med fire fulle bæreposer med julegaver, minnet likevel Samir på at dagens tilbud var for de som sliter.
– Jeg sa til vedkommende at i dag er det en veldedighetsmiddag for mennesker som normalt ikke hadde besøkt oss. Hvis du føler at det er deg, så er du mer enn hjertelig velkommen. Personen snudde.
Ikke alle hadde fått med seg at det var veldedig middag. Til dem sa Samir at de kunne få mat gratis, men oppfordret dem til å donere vekk summen de ellers skulle betalt, til veldedighet.
– Medmenneskelighet er en kjerneverdi i Der Peppern Gror, sier Samir og sjekker en tekstmelding fra kona.
Det har vært en lang dag, men hjemme venter mer arbeid.
– Nå skal jeg hjem og vaske bad, sier han og ler.