- Jemenittisk fotograf er fribykunstner i Norge - 23.02.2023
- Funn om innvandrere og kreft overrasker - 26.01.2023
- Antonsen-saken: Mener riksadvokaten strider med høyesterett - 25.01.2023
På tampen av 2022 ble Benjamin Netanyahu innvia som statsminister i Israel for tredje gang. Han stilte for det konservative sionistiske partiet Likud som vant valget i høst. Partiene han danner regjering med, Jødisk Makt og Religiøs Sionisme-partiet, omtales som ultraortodokse, ultrakonservative og ultranasjonalistiske.
Den nye israelske regjeringen ønsker å utvide israelske bosetninger på de okkuperte palestinske områdene, Vestbredden og Øst-Jerusalem, som ifølge folkeretten tilhører det palestinske folket. Ifølge den nye israelske regjeringen er disse områdene inkludert i Israels landområder som «det jødiske folket har en eksklusiv og utvilsom rett på».
I 2022 har 181 palestinere og 27 israelere mistet livet som en følge av voldelige konfrontasjoner og angrep i Palestina og Israel, ifølge FN. Den israelske menneskerettighetsorganisasjonen B’Tselem rapporterer at 176 av de 181 palestinerne som mista livet i 2022 ble drept av israelske styrker. Flere frykter at 2023 skal bli enda mer voldelig.
Flere reagerer på Støres gratulasjon til Netnyahu
Da Netanyahu vant valget fikk han en gratulasjon fra vår egen statsminister Jonas Gahr Støre på Twitter.
“Gratulerer Netanyahu, med statsministerposten. Norge er fortsatt forplikta til å støtte fred, stabilitet og sikkerhet i regionen og tostatsløsningen.”, skrev Støre 29. desember 2022.
Kommentarfeltet bruste. “Solidaritet med en apartheidstat” og “Gratulerer til en white supremacist og fascistisk drapsmann som konstant snakker om at han vil drepe alle arabere i Palestina?” er blant kommentarene som har haglet mot Støre.
- Skjermdump fra Støres gratulasjon på Twitter 29.desember 2022.
– Han er en Apartheid-forkjemper som absolutt ikke har fred og stabilitet som agenda.
Rødt-politiker og rådgiver ved Antirasistisk senter, Sofia Rana, var blant dem som kasta seg i tråden:
“Hvorfor gratulerer du en statsleder som på ingen måte står for fred og stabilitet i regionen og som tvert imot har tenkt å trappe opp brudd på menneskerettigheter og folkeretten?”, skrev Rana i kommentarfeltet to dager etter gratulasjonen.
Rana mener Støres gratulasjon til Netanyahu ikke henger på greip med ønske om fred og tostatsløsning.
– Vi vet hva slags statsleder Netanyahu er, han er en Apartheid-forkjemper som absolutt ikke har fred og stabilitet som agenda. Regjeringen vil virkelig ikke være en pådriver for en såkalt tostatsløsning, sier Rana til Utrop.
Hun viser til Netanyahus nye regjering som omtales som den mest religiøst konservative og høyre-nasjonalistiske i Israels historie. Netanyahu har lenge motarbeida Oslo-avtalen som skulle føre til en tostatsløsning, og jobber for å utvide bosetningene på Vestbredden.
Ben Givir ga ordre om å fjerne palestinske flagg
Et av Netanyahus omstridte valg ved regjeringsdannelsen var å utnevne Itamar Ben-Gvir, leder av det ultranasjonalistiske partiet Jødisk Makt, til sikkerhetsminister. I 2007 ble Ben Givir dømt for å ha støtta en jødisk terrorgruppe og for å oppfordre til rasisme mot arabere. Han uttaler seg fortsatt på en måte som gjør at den konservative israelske avisa The Jerusalem Post nylig beskrev ham som en “provokatør” på lederplass.
På tirsdag ga Ben-Gvir ordre om å fjerne alle palestinske flagg fra offentlige steder. På Twitter skrev han at han ville fjerne flagg som støtter terror og driver hets mot Israel.
Bakgrunnen for ordren er at flere palestinere flagga for at en palestinsk mann ble løslatt fra israelsk fengsel. Mannen ble dømt for å ha drept en israelsk soldat i 1983. Israelsk politi har tidligere med jevne mellomrom fjerna palestinske flagg selv om det palestinske flagget er tillatt.
Norge avsto fra å stemme for at den internasjonale domstolen i Haag skulle vurdere Israels okkupasjon av Palestina
Rana har forståelse for at krigen i Ukraina tar fokus vekk fra det som foregår i Israel og Palestina, men er kritisk til måten Norge har håndtert rollen i Israel-Palestina-saken.
I FNs generalforsamling avsto Norge fra å stemme for at den internasjonale domstolen i Haag skulle vurdere Israels okkupasjon av Palestina. Én av grunnene var at resolusjonen bare brukte det muslimske navnet (Haram al-Sharif) om Tempelhøyden, og mangla det jødiske navnet (Temple Mount).
– Norge har heller ikke brukt sine to år i sikkerhetsrådet på å snakke palestinernes sak, i tillegg øker oljefondet investeringer i Israel. Det var ikke vanskelig å fordømme russisk aggresjon mot Ukraina, som Israel har mye til felles med. Hvorfor er det gratulasjoner i bildet her?, spør Rana.
Internasjonal praksis å gratulere med valgseier
Kristoffer Thoner, statssekretær ved statsministerens kontor, forteller at det er vanlig praksis å gratulere statsledere i land man har tett samarbeid med.
– Dette er en internasjonal praksis i kontakten mellom land, og kan ikke forstås som en anerkjennelse av alle sider ved politikken i mottakerlandet, sier han til Utrop.
Thoner viser til støtten for en tostatsløsning i Twitter-gratulasjonen, og at Norge har gitt bistand til palestinske flyktninger og palestinsk statsbygging.
– Jeg synes det er naivt
– Jeg blir skuffa og oppgitt. Det er vanlig i diplomatisk skikk å gratulere statsledere med valgseier, men dette føles helt ute av kontekst.
Leder for Palestinakommiteen, Line Khateeb, synes det er vondt å se at makt styrer i stedet for rettferdighet. Venner i omgangskretsen er sinte over Støres gratulasjon.
– Jeg blir oppgitt fordi Støre sto 1.mai og sa at Palestina-saken er viktig, og nå gratulerer han Netanyahu med valgseier uten å kritisere den israelske regjeringen. Jeg synes det er naivt.
Khateeb sier at gratulasjonen er helt ute av kontekst, og står ikke i stil med Netanyahus regjeringserklæring. Han fastslår at det jødiske folk har en eksklusiv og ubestridelig rett på alle områder på den okkuperte Golanhøyden og Vestbredden, og vil også jobbe for å utvide bosetningene.
– Det hjelper lite at man vil støtte tostatsløsningen og jobbe for fred, når du samtidig støtter en leder som arbeider for det motsatte. Jeg synes det er merkelig. Støre skulle vært med tydelig på å fordømme den israelske regjeringen.
Utrop har sendt en henvendelse til den israelske ambassaden, men har ikke mottatt svar.