- Amerikanske Dion fant sitt musikalske uttrykk i Norge - 03.08.2018
- Polsk språklærer hjelper deg med å forstå deg selv - 24.07.2018
- Linda Vidala rapper for fri utfoldelse - 20.07.2018
I løpet av den siste tiden har det gått hett i kommentarfeltene rundt samfunnsdebattanten, etter hennes utblåsning på prisutdelingen Natt&Dag, da hun mottok prisen for «Årets Stemme».
I takketalen ytret hun «fuck Sylvi Listhaug» og senere skrev hun «fuck politiet» på Twitter, noe som ikke har falt i god jord hos blant annet nettsiden Resett, som i etterkant av uttalelsene har skrevet flere sterkt kritiske artikler om henne, ifølge Dagsavisen.
I slutten av forrige måned sendte Ali inn en klage på Resett til Pressens Faglige Utvalg (PFU) med den begrunnelse at nettstedet har brutt fem punkter i Vær Værsom-plakaten. Hovedårsaken til den innsendte klagen er at Resett la ut et anonymt innlegg hvor hun ble utsatt for verbale angrep.
Netthetsen og sjikanen har gått hardt inn på den unge samfunnsdebattanten.
– Jeg har vært sengeliggende og dypt deprimert de siste dagene. Jeg blir så lei meg over at jeg har måttet avlyse viktige arrangementer som foredrag og panelsamtale på Deichmanske Tøyen og 8. mars i Bergen, fortalte Ali nylig til Dagsavisen.
Hun påpeker selv at hun angrer på uttalelsene, men understreker på samme tid at de ikke rettferdiggjør den grove hetsen rettet mot henne.
Forsvarer Ali
Unge Høyre-leder Sandra Bruflot forsvarer også den unge samfunnsdebattanten, og kritiserer Resett-redaktør Helge Lurås og måten de omtaler Ali.
– For det første tar han hele høyresiden til inntekt for sitt syn. Til det er det én ting å si: Jeg er ikke din høyreside. Tingene de skriver er helt forkastelige. De kan ikke si at hun er uangripelig på grunn av hudfarge, kjønn og klær, for så å gå til angrep på henne av akkurat de samme grunnene, uttrykker hun overfor Klassekampen.
Lurås tar til motsvar ved å kritisere Solbergs upresise forsvarsstandpunkt.
– Solberg kan ikke komme med slik upresis kritikk uten å stå for det. Hva er det helt konkret som er kritikkverdig, spør han.
Hardere ytringsklima for kvinner
Nancy Hertz , en av «de skamløse jentene», uttrykker overfor Dagsavisen at det både er trist og alvorlig at man kan presses ut av samfunnsdebatten på denne måten, samtidig som hun ser at det ligger en forventning om at man må tale mye mer hets.
– Det er et hardt ytringsklima, og man må nesten ta for gitt at man opplever å motta hets hvis man ytrer seg. Som kvinne med minoritetsbakgrunn opplever jeg å ta kampen mot urett på ulike fronter, og dermed bli diskreditert og hetset fra mange ulike stemmer.
Hertz påpeker også at kvinner spesielt opplever en grovere form for sjikane og hets.
– Det koster å ytre seg, men for noen av oss er prisen høyere enn for andre. I Jirde Ali sitt tilfelle har hatet, samt grove trusler, funnet veien ut av kommentarfeltet, og til å påvirke hennes daglige liv. At unge kvinner pushes ut av samfunnsdebatten er et demokratisk problem. Det skal ikke koste så mye å bruke stemmen sin, men kvinner opplever likevel en grovere og mer seksualisert hets.