«Født fri» tar form

– Vi må snakke med de fleste. Ingen er frie før alle er frie, sier Født Fri-medgrunnlegger Shabana Rehman Gaarder om kampen mot æreskultur og sosial kontroll.
Foto: Stephen Gerard Simmersholm
– Vi er i full gang med å bygge organisasjon og velge ut riktig kampstrategi, sier medstifter Shabana Rehman Gaarder til Utrop.

Navnet har de hentet fra Sekulær feministisk front (SeFF), som brukte ordlyden “Født fri for faen” i en av sine 8. mars-parader.

– Ny stiftelse, gammel kamp, god engasjement og sterk idealisme. Jeg tror disse ordene betegner Født Fri akkurat nå.

Selv har Shabana fått et forsmak på organisasjonslivet gjennom Likestilling, integrering, mangfold (LIM) og dyrevernsorganisasjonen NOAH. 

Tenker du at det å være en så kjent offentlig person er en fordel når du skal jobbe med så komplekse samfunnspolitiske temaer?

– Kjendisstatus kan gi troverdighet og være med på å åpne dører. Samtidig handler det ikke bare om å være en kjent stemme, men også en stemme som man har tillit til.

Langt forarbeid
I lang tid har Rehman ivret for å stable et nettverk som kan jobbe tverrpolitisk, og hvor man kjemper for frihetskultur og mot æreskultur og negativ sosial kontroll.

– Vi skal jobbe for å ta et oppgjør med ukultur. Og ikke bare i innvandrermiljøene, men i alle miljøer. Vårt utgangspunkt er å jobbe for alle, uansett bakgrunn.

I flere måneder har Shabana og hennes medstiftere hatt travle dager. Flere møter med statsråder. politikere og påvirkere.

– Først måtte organisasjonen etableres, så måtte vi komme i gang med å finne ut konkrete kampsaker og målsetninger. En av bakgrunnene til opprettelsen av Født Fri er at SeFF beholder mer sitt preg av å være en aksjonsgruppe, mens Født Fri har et bredere fokus.

Stiftelsesformen ser hun på som den sikreste organisasjonsformen.

– Vi har fått øremerkede midler fra IMDi til organisasjoner som jobber på integreringsfeltet. Og da har vi medstiftere sett dette som den gunstigste måten å gjøre dette på. Vi har allerede ordnet oss et styre bestående av eksterne folk og kontorlokaler sentralt i Oslo.

Aktivitetsmangfold
Selv har Shabana tatt på seg vervet som daglig leder, men sier man skal kjøre en forholdsvis flat stuktur.

– Vi skal ikke ha noe one-man-show. Her i Født Fri er alle like viktige, fortsetter hun.

Født fri skal ikke bare jobbe opp mot det politiske, men skal også bruke kulturelle plattformer.

– Her ser vi for oss seminarer med rådgivning og coaching for unge aktivister, kunst og kulturformidling med fokus på kampen for frihetskultur. Vi skal også nå ut til skoler og ulike institusjoner og holder foredrag. Vi skal ikke bare være et statement, men jobbe konkret og være et nettverk for de som vil ta tilbake definisjonsmakten i det som er et svært betent felt. Vi kommer også til å etablere en redaksjon som blir et alternativ til alternativ media.

I kulturkrigens skygge
Født Fri skal ikke nemlig bare jobbe mot ukultur, men mot ekstremisering og polarisering.

– Tendensen vi ser i Norge nå er at temaer som innvandring, integrering og flerkultur skaper ikke bare vanskelige debatter, men også steile fronter som står veldig hardt opp mot hverandre. Vi ser at identitetspolitikk får stadig større oppslutning, og at Norge i større grad blir en del av den såkalte “kulturkrigen” som foregår i land som USA og Storbritannia. Vi er et lite land, og er best betjent med å motvirke slik styrking av ytterpunktene i denne debatten.

Når Født Fri vil ha et såpass inkluderende fokus, kan det i seg selv bli en utfordring?

– Å satse på en såpass bred koalisjon, og jobbe sammen, både internt og eksternt med miljøer og individer som har sterke politiske meningsforskjeller, vil ikke gå helt knirkefritt. Jeg er klar over at Født Fri vil oppleve interessekonflikter og at eventuelle samarbeidspartnere kan misbruke vår kamp til sin agenda. Vi vil oppleve å bli omtalt i lite givende ordelag eller bli upopulære hos enkelte. Å bygge opp en organisasjon med sterk uavhengighet og integritet er derfor noe vi har fokusert på helt siden starten.

At det er vanskelig å snakke med mange betyr at man ikke kan la være å gjøre et ærlig forsøk, understreker hun.

– Som vi sier, ingen er frie før alle er frie, sier Rehman.