Vekten øker i muslimske land

Fedmeepidemien rammer spesielt USA og store deler av Midtøsten.
Foto: Christopher Flowers on Unsplash
Ny forskning viser at befolkningen i flere majoritetsmuslimske land har blitt betydelig tyngre. 

Tallene, som kommer fra Verdens Helseorganisasjon (WHO), viser at de aller fleste land i Midtøsten og Nord-Afrika er spesielt hardt rammet av fedmeepidemien. Saudi-Arabia stiller nå på lik linje med USA, der nær 40 prosent av befolkningen er overvektige, melder forskning.no.

Utviklingen er også spesielt tydelig i Egypt, Liberia og Tyrkia, skriver forskning.no.

I det fattige landet Egypt har utviklingen på fedme-fronten nærmest speilet den i USA. Her er det spesielt kvinner som rammes av fedmeepidemien. Den voksende epidemien er problematisk ettersom fedme har en svært negativ effekt på helsen og kan redusere levealderen.

I Norge har andelen med fedme økt fra sju til 23 prosent de siste 40 årene, ifølge WHO. Ifølge Folkehelseinstituttet fører høy BMI til cirka 2400 årlige dødsfall i Norge og trolig mange tilfeller av hjerte- og karsykdommer, diabetes og andre kroniske sykdommer.

Økning i Norge
Også i Norge er fedme et helseproblem, hvor forskning.no kunne rapportere at voksne kvinner i 2016 hadde en gjennomsnittlig BMI på 26,6. Menn hadde samme år en gjennomsnittlig BMI på 27,5.

Ifølge Folkehelseinstituttet fører høy BMI til cirka 2400 årlige dødsfall i Norge og trolig mange tilfeller av hjerte- og karsykdommer, diabetes og andre kroniske sykdommer.

I denne artikkelen fra 2012 fra samme nettsted vises det til hvordan innvandrere fra Sør-Asia etablerer et usunt kosthold i Norge, med fet mat og usunne karbohydrater. Studien viser blant annet til at denne innvandrergruppen hadde opptil 20 prosent gjennomsnittlig diabetesforekomst, kontra fire til fem prosent hos etniske nordmenn.