- – Føler et samfunnsbehov for å ta opp tabubelagte temaer - 17.12.2024
- Hanne Tveter og Alex Mercado slipper ut julesingel - 17.12.2024
- – Norge er som en historiefortelling - 17.12.2024
Blant hovedfunnene i rapporten Omsorgsovertakelser og etniske minoriteter, leser vi:
- Den vanligste sakstypen som involverer minoritetsfamilier handler om akuttplassering etter at barnet forteller om vold.
- I flere saker ønsker ikke foreldrene å medvirke, og barnevernet lykkes ikke i å etablere en samarbeidsrelasjon.
- Bekymringsmeldinger om vold tas på alvor av barneverntjenesten, og de snakker med, lytter til og tror på barnet. Hvis foreldrene nekter, politianmeldes foreldrene, og barna akuttplasseres.
- Barneverntjenestens samtaler med foreldrene har lite fokus på kulturforskjeller og ulike former for omsorg.
- Uavklart opphold og avslag på asylsøknad kan påvirke foreldres evne til å ta vare på barna sine. Slike forhold vurderes lite av barneverntjenesten og fylkesnemnda.
Rapporten er utgitt av velferdsforskningsinstituttet NOVA og er utført på oppdrag fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir).
Grundig og virkelighetsnært
Judith van der Weele, psykologspesialist og leder av Kulturpsykologisk institutt, mener rapporten er
grundig.
Det barnevernet gjør, er å sette foreldrene i en Catch-22-situasjon.
– Rapporten er kanskje noe av det fagmessig beste jeg har lest på lenge, ikke bare fordi den er laget av erfarne forskere, men fordi den kommer med et utenfra-blikk som vi ofte har manglet på feltet. Som sakkyndig er det mye man kjenner igjen her. Men i dette tilfellet kan man ikke si noe om statistikk, siden dette er en dokumentstudie. En ser uansett behov for betydelig utviklingsarbeid, sier van der Weele.
Hun er en av landets ledende fagpersoner innen kompleks traumatisering og kultursensitiv praksis. Rapporten bekrefter at det har vært grunn til uro for kulturkompetansen i flere ledd, mener hun:
– I de sakene man har sett på, leser jeg et tydelig bedring når det gjelder kultursensitiv praksis. Barnevernet klarer ikke i tilstrekkelig grad balansere forståelse av kontekster opp mot indre egenskaper hos foreldre i de kompliserte vurderinger i minoritetsfamilier.
Hun utdyper dette nærmere:
– Her kan det se ut til at man i for stor grad legger vekt på omsorgsmangler som egenskaper ved foreldrene og i mindre grad har fokus på hvordan barnevernet, og annet stress, selv bidrar til foreldrenes mangelfulle fungering. Dette er kompliserte vurderinger.
Hun legger til at myndighetene og barnevernet nå bør tone ned kommentarene om at man har god nok kvalitetssikring på barnevernets arbeid i akuttsaker, for den er tydeligvis variert, mener hun.
Elvis Chi Nwosu, lokalpolitiker i Oslo Ap og leder for African Cultural Awareness in Norway (ACA), sier seg glad for at forskningsrapporten bekrefter det man har sett i mange barnevernssaker.
Når Barnevernet, ifølge rapporten, ofte fremhever at foreldre ikke vil vedkjenne seg volden barna har fortalt om, så er det umulig å sette inn veiledning, hevder Nwosu.
– Gode og nyttige poenger
Kjetil A. Ostling, assisterende direktør i Bufdir, kommenterer:
– Judith Van der Weele har mange gode og nyttige poeng. Bufdir vurderer at rapporten gir en konstruktiv og fyldig beskrivelse av visse sider av arbeidet som utføres i barnevernet. Som også tidligere rapporter har påpekt, gjøres mye godt arbeid for barn, unge og deres familier. Samtidig er det områder som bør styrkes. Barnevernets oppgaver er komplekse og det må hele tiden jobbes utviklingsorientert. Rapporten gir konkrete innspill til hvordan barnevernet kan løse sine oppgaver bedre, noe vi tar med oss i det videre arbeidet på feltet.
Gammel kritikk
At barnevernet får kritikk for manglende kultursensitivitet, er ikke noe nytt. For fire år siden lagde NRK en Brennpunkt-dokumentar som satte søkelys på Barnevernets møte med familier med etnisk minoritetsbakgrunn.
Som tilsvar på kritikken om lite kultursensitivitet og mulige rasistiske holdninger uttalte Bufdir-direktør Mari Trommald den gang til NRK:
– Problemet her er at mange kulturer ikke oppfatter det offentlige som en hjelper. Det offentlige oppfattes som truende, og å oppleve dem som en hjelper er vanskelig.
Trommald sa videre at man har nulltoleranse for rasistiske holdninger i barnevernet, noe hun kalte for “helt uakseptabelt”.