- Årskavalkaden: Videreført identitetspolitikk formet av teknokrati - 30.12.2024
- Jul i Chile – tradisjoner og familiehygge - 26.12.2024
- Norske mobilselskap outet asylsøkere - 23.12.2024
Nesten halvparten av nordmenn (44,5 prosent) mener det bør være forbudt å brenne koranen eller andre religiøse symboler, viser en ny meningsmåling InFact har gjennomført for Nettavisen.
33 prosent mener det bør være tillatt, mens 22 prosent oppgir «vet ikke» som svar.
For halvannen uke siden utløste koranbrenning foran Tyrkias ambassade i Stockholm sterke protester fra Tyrkia. Nylig nektet politiet å la den anti-islamske organisasjonen SIAN holde en liknende protest i Oslo.
Sjefredaktør i den kristne avisen Dagen, Vebjørn Selbekk, sier seg overrasket over resultatet i spørreundersøkelsen overfor Nettavisen.
Selbekk uttalte nylig til Nettavisen at det var helt riktig av svenske myndigheter å tillate koranbrenningen foran den tyrkiske ambassaden.
– Jeg hadde nok håpet at det var et flertall, tross alt, som støttet den demokratiske rettigheten det er å brenne skrifter som man selv eier, sier Selbekk til Nettavisen.
– Ikke overraskende
Sosialantropolog og daglig leder i Minotenk (Minoritetspolitisk tenketank), Linda Noor, er ikke spesielt overrasket over resultatet, og viser til en tidligere undersøkelse fra i fjor med tilnærmet likt resultat.
– Jeg tror dette henger sammen med at vi har hatt en blasfemiparagraf i Norge inntil ganske nylig. Selv om Norge er et sekulært samfunn, er dette en utvikling som har skjedd ganske raskt og ganske nylig. Vi har hatt et samfunn som har vært preget av at man ikke skal skjende religiøse symboler, og spesielt innenfor kristendommen. Så det sitter kanskje litt igjen, sier Noor til Nettavisen.
– Reflekterer tre fenomener
Mohammad Usman Rana, som er styreleder i Wasila – tankesmie for norsk islam, sier at undersøkelsen reflekterer tre fenomener.
– Det ene er at mange nordmenn ikke ønsker å være med på spiralen der ekstreme antimuslimske krefter holder samfunnet og ytringsfriheten som gissel. At gater blir stengt og politiet med jevne mellomrom må regulere offentlige steder for at noen skal få et bisart utløp for sitt muslim- og islamhat. Forsvarere av koranbrenning sier ofte at islam og muslimer ikke tåler kritikk, men det er en myte, sier Rana til Nettavisen.