- Sandra Borch anklager NRK for «etnisk gransking» - 04.11.2024
- Lanserer undervisningsmateriell om frivillighet - 04.11.2024
- Fra trange kår til forskerjobb - 04.11.2024
I de siste dagene har det blitt kjent at Shezadi (26) fra Bærum har bedt Utenriksdepartementet om hjelp til å komme hjem til Norge.
Shezadi og hennes tunisiske ektemann skal ha vært en del av en gruppe som flyktet fra ekstremistgruppa IS i Eufratdalen sør for Raqqa i fjor høst, angivelig på grunn av innbyrdes konflikt og drap IS-krigerne imellom.
Ifølge Klassekampen har Shezadi i et håndskrevet brev levert til UD fortalt at hun befinner seg i en flyktningleir nordøst i Syria og at hun «frykter å bli tvangssendt tilbake til» IS.
Flyktningleiren Al-hol der hun bor for tiden ligger 14 kilometer fra grensen til Irak, i den syriske provinsen Hasaka.
Kan utleveres?
Et av spørsmålene er om Shezadi kan bli utlevert til Norge, siden hun holdes av kurdiske myndigheter. Justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) at det er påtalemyndigheten som avgjør om det eventuelt er grunnlag for å begjære noen utlevert.
– Dersom noen returnerer frivillig, er det opp til politi og påtalemyndighet om vedkommende skal siktes eller pågripes. Uten å ta stilling til den konkrete saken kan jeg si at alle personer som har tilsluttet seg IS eller andre terrororganisasjoner, må påregne straffeforfølgelse dersom de returnerer til Norge, sier Wara.
– Eksklusjon forutsetter krigsforbrytelser
Leder for Antirasistisk senter, Rune Berglund Steen, ser for seg at man må gå inn i saken og gjøre en godt bearbeidet vurdering
Er hun flyktning i forhold til Flyktningkonvensjonen, og kan hun få hjelp deretter?
– Hvorvidt hun juridisk kan regnes som flyktninger, ærlig talt blir sekundært. Leirene i Syria og Irak er fylt opp med mennesker som har krav på flyktningstatus. Det er mange mennesker det er riktigere å prioritere å beskytte enn henne.
Gjelder denne også for folk som begår ideologiske forbrytelser og krigsforbrytelser?
– For å ekskluderes fra Flyktningkonvensjonen, må man ha begått krigsforbrytelser eller forbrytelser mot menneskeheten. Samtidig gjelder denne kun personer som er statsborgere av et land som ikke kan beskytte dem.
Naturlig å tiltale
Steen ser det som naturlig at politiet etterforsker henne for støtten til IS, og vurderer tiltale.
– Hvis hun klarer å komme tilbake på egen hånd, har hun, som alle andre norske statsborgere, rett til å være her. Et av de menneskene det er viktigere å prioritere å beskytte, er det to år gamle barnet hun visstnok har. Dette barnet er nå fanget i det helvetet moren han skapt.
Hvordan ser du videre på barnets rolle i saken?
– Etter alt jeg kan forstå, må dette barnet være norsk statsborger. Barnet har dermed ingen andre til å hjelpe seg enn Norge, all den tid moren har vist seg ute av stand til å ivareta det. Hvis de kommer til Norge, kan jeg ikke se annet enn at dette må vurderes av Barnevernet.
Kjent i islamist-miljøet
Shezadi har i årevis vært en kjent figur i de mest ytterliggående islamist-miljøene i Norge. I 2012 var hun en av personene som fikk fortelle sin historie i antologien Utilslørt. Muslimske råtekster. Høsten 2011 fikk hun holde foredrag på to skoler og fortalt norske skoleelever om sitt valg om å gå med heldekkende niqab i regi av Foreningen Les!.
I 2014-15 sluttet hun til seg til terrorgruppen Islamsk Stat (IS) og skrev innlegg om livet på innsiden av terrorgruppen.