Sjokkfunn om negativ sosial kontroll i svenske førskoler

Utdanningsministers forslag om et hijabforbud og senere Fremskrittspartiets motbydelige sammenligning av hijab med Ku Klux Klan hette, blir ikke oppfattet som et forsøk på å frigjøre muslimske jenter, skriver samfunnsdebattant Iffit Qureshi i dette innlegget.
Mer enn halvparten av undersøkte førskoler i de tre største byene i Sverige føyer seg etter religiøse foreldres krav og aksepterer hijabtvang. – Uakseptabelt, mener samfunnsdebattant.

Göteborgsposten har gjennomført en ringerunde til 40 kommunale førskoler i Gøteborg, Stockholm og Malmø.  

I saken fremgår det at 27 av de 40 spurte skolene kunne tenkt seg å kontrollere og tvinge barn til å gå med hodeplagg, til tross for at dette strider mot svensk lov.

Tallenes tale: 27 av 40 skoler i Gøteborg, Malmø og Stockholm vil føye seg etter religiøse foreldres krav.
Foto : Skjermdump/gp.se
Leder for organisasjonen “Nok”, Laial Janet Ayoub er rystet over funnene, og mener det er viktig at skolene har grenser på hvor mye de er villige til å tilpasse seg.
Foto : Privat

Mange førskolelærere har valgt å tilpasse seg foreldrenes krav.

Göteborgspostens fremgangsmåte i saken var å utgi seg som forelder til et femårig førskolebarn, og stille spørsmålet om “førskolepersonalet kunne tenke seg å utføre religiøs kontroll av barnet under skoletiden”.

Avisen skriver videre:

– Rektorer og skolepersonell forteller om at religiøs mobbing er blitt stadig vanligere på svenske skoler. Samtidig kommer mange foreldre med krav om at skolen skal tilpasse seg deres religion.

Lot foreldre følge med Facetime
Flere av skolene som avisen snakket med skriver på sine hjemmesider at de vil beskytte barnas rett til selvbestemmelse.

Ofte har de skoleansatte liten erfaring med hvordan man skal forholde seg til krav fra sterkt religiøse foreldre, og så ender man opp med å tekkes foreldrene, går det videre frem i saken. Dette til tross for at Skolverket (Sveriges forvaltningsmyndighet for det offentlige skoleverket) sier klart ifra at barn ikke påtvinges et bestemt klesplagg fra foreldrenes side.

Likevel, følges dette opp i praksis? Nei, ifølge artikkelen, som skriver videre at mange førskolelærere istedet har valgt å tilpasse seg foreldrenes krav.

Ved en av de oppringte skolene er det vanlig praksis at lærere dekker til elever før og etter svømmeundervisning, slik at barna slipper å se hverandre nakne. Et av de mest oppsiktsvekkende tilfellene er hvor lærerne gikk med å ha Facetime-kobling under timen, slik at foreldrene til et jentebarn kunne følge med på og kontrollere at hun aldri tok av seg hodeplagget.

I “fundamentalistiske områder”
Alle de 40 skolene ble valgt tilfeldig, men felles for dem er at de alle ligger i områder som ifølge Göteborgsposten karakteriseres som “særskilt utsatte, og hvor det forekommer religiøs ekstremisme”.

Utrop har snakket med den norske samfunnsdebattanten og leder for organisasjonen Nok, Laial Janet Ayoub. Til daglig jobber hun med problemstillinger knyttet til negativ sosial kontroll, og er rystet over funnene i saken i Göteborgsposten.

– At barnehager eller skoler tvinger barna til å ta på seg hijab, er ikke greit. Vil ikke barnet ha det på, så skal barnet slippe å ha det på. Dette på samme måte som vi ikke kan kreve at lærere tvinger barna til å ha på seg kors. Det eneste de må passe på når det gjelder klær, er om barnet har på seg nok klær på vinteren, så ikke barna blir syke.

– Snakk med foreldre
Ayoub mener veien å gå er å ha en klar dialog med foreldre om hva som kan aksepteres av særkrav i det offentlige skoleverket.

– Jeg tror at lærere som får slike henvendelser må innkalle foreldrene til en samtale sammen med familieveiledere, barnevern eller lignende og forklare dem at dette er uakseptabelt. Det er ikke greit at foreldre krever Facetime for å se at jentene har på seg hijab. Jeg grøsser når jeg leser hvor langt noen er villige til å gå for å kontrollere deres barn. Alt det vi kjemper imot, oppsummeres i saker som denne.

Folk må slutte å blande seg
Videre mener Ayoub det er på tide at jenter selv får bestemme om de vil bruke hijab eller ikke, uten at noen blander seg.

– Her er det også viktig at skolene har grenser på hvor mye de er villige til å tilpasse seg. Det er ikke slik at alt foreldre ber om skal skje. Samarbeid skal gå begge veier. Foreldre må være klare over at de må tilpasse seg lovene og reglene i landet de oppholder seg i.

Grenser som ifølge Ayoub dessverre strekkes mer og mer, og hvor skoleverket merker mer press fra strengt religiøse foreldre.

– Vi har diskutert barrnehijab, gymtimer, svømmetimer, lek mellom gutter og jenter og liknende utfordringer på skolene utrolig lenge nå, og etter å ha lest dette, ser jeg at vi fortsatt har en kjempelang vei å gå og mange kamper å kjempe.

Klikk her for å lese hele saken i Göteborgsposten