Informasjon til FN-flyktninger- før de kommer til Norge

I november og desember var representanter for Utlendingsdirektoratet (UDI) i flyktningleire i Malaysia, Guinea og Tanzania for å informere FN-flyktninger som skal til Norge, om hva som venter dem i det norske samfunnet.

– Målet er å lette integreringsprosessen i norske lokalsamfunn gjennom å forklare hvordan det norske samfunnet fungerer, og å bidra til å skape realistiske forestillinger hos flyktningene om hvilke rettigheter og plikter de har i norske kommuner, sier regiondirektør Atle Berge ved UDI regionkontor Vest, som var med på informasjonsopplegget i flyktningleirene i Guinea.

Flyktningene har alle blitt valgt ut for gjenbosetting i Norge i samarbeid med FNs høykommissær for flyktninger. Flyktningene i Malaysia (ca. 70 personer) er fra Indonesia og Myanmar (Burma), de i Guinea (ca. 75 personer) er fra Sierra Leone og Liberia, mens flyktningene som skal gjenbosettes fra Tanzania (ca. 150 personer) er fra Rwanda, Burundi og den DR Kongo.

– Flyktningene var svært interesserte, og alle de voksne som skal til Norge møtte opp. De stilte spørsmål om en rekke emner, blant annet om mulighetene for å få arbeid, hva slags mat det er mulig å få tak i i Norge og hva slags holdninger nordmenn har til flyktninger og innvandrere, forteller Berge. På forhånd hadde flyktningene fått utdelt UDIs brosjyre “Til deg som skal til Norge”, noe som bidro til en konstruktiv dialog under informasjonsmøtene, ifølge UDI.

Seks bolker inngår i presentasjonen:
1. Generell presentasjon av Norge (geografi, klima, styresett etc.)
2. Bosetting i kommunene og ulike boformer
3. Skole og kvalifisering
4. Det norske arbeidsmarkedet
5. Familieliv i Norge
6. Ankomst til Norge (praktiske forberedelser, reise etc.)

– Vi tror dette informasjonsopplegget bidrar til å gjøre flyktningenes møte med Norge og norske lokalsamfunn enklere. Vi har allerede fått tilbakemeldinger fra kommuner om at opplegget letter deres informasjonsarbeid og starten på integreringsprosessen for flyktningene, sier Berge. Fra januar 2003 skal IOM (International Organization for Migration) utføre denne informasjonsoppgaven for UDI.