- Ileni kan få årets Frivillighetspris - 21.11.2024
- Canada hevder å ha avverget iransk drapsplan mot eksminister - 20.11.2024
- Norsk-pakistansk Oslo-jente finalist i Barnas Tale - 20.11.2024
– Jeg vil dessverre si at solidaritetsprinisippet i flyktningpolitikken er truet. Deler av Ap har nokså klart endret hvordan de snakker om asylpolitikk. Retorikken har alltid vært streng, men den har tatt en ganske brå, populistisk vending sier Steen til Utrop.
AUF har under årets sommerleir prøvd å få Ap-ledelsen til å ikke oppgi solidaritetsprinisippet. Særlig fikk partileder Jonas Gahr Støre beskjed om å ta ansvar.
Oslo AUFs Thuva Øverås frykter partiet nettopp glemmer solidariteten når partiet nå jobber med å meisle ut ny politikk innenfor det vanskelig feltet asyl, flyktninger og innvandring.
– Kjære Jonas, lytt til grasrota, ta ansvar og gå tilbake til kjerneverdiene
– Vi har fått et mediesirkus og en masse opprørte medlemmer, advarte hun fra talerstolen, ifølge NTB.
– Kjære Jonas, lytt til grasrota, ta ansvar og gå tilbake til kjerneverdiene, oppfordret Øverås videre.
– Kontroll er også solidaritet
Støre sier det er ingen grunn til å frykte, og hevder at det å ha kontroll hvor mange som kommer til landet, også er solidaritet.
– Hvis du ikke har kontroll med grensene vil folks vilje til å stille opp å hjelpe folk i nød, gå ned. Å være solidarisk handler også om å ha bærekraftig innvandring. Det har Ap alltid stått for, sier Støre overfor NTB.
Et argument som Berglund Steen ikke deler helt:
– Jeg tviler ikke på at en politiker som Støre ønsker å ha en solidarisk politikk med mennesker på flukt, men partiet er åpenbart i villrede om hvor de skal bevege seg. Jeg er redd noen av utspillene som har kommet har flyttet debatten i en negativ retning.
Selv tror han ikke at Ap vil svikte mennesker på flukt.
– Vi har imidlertid lenge vært inne i en negativ spiral hva gjelder behandlingen av asylsøkerne som kommer hit, en negativ spiral Ap har bidratt ganske mye til.
Sprik mellom ledelse og grasrot
Selv var Berglund Steen nylig på et arrangement og hørte Støre snakke om asylpolitikk.
– Å se engasjementet for en human asylpolitikk som han møtte fra grasrota i partiet var godt. Mange i Ap sitter mye tettere på asylsøkerne som befinner seg rundt omkring i landet enn man kan få inntrykk av at ledelsen gjør, og reagerer forståelig på vendingen i deler av partiledelsen.
Hvorfor finnes denne sterke spriken mellom ledelse og grasrot om asyl?
– Generelt er trenden nå at man i større grad skal hjelpe flyktninger i nærområdene, samtidig som man vil stramme enda mer inn her, og helst svekke asylretten i en eller annen form. Det er ingen tvil om at det internasjonale flyktningsystemet halter. Mange får ikke den beskyttelsen de har behov for, eller tilbringer endeløs tid i leirer.
Svekkelse av asylretten vil være negativt
Han har imidlertid vondt for å tro at det vil komme noe godt ut av å svekke asylretten.
– Tvert om vil en slik svekkelse frata mennesker på flukt en av få nokså sterke rettigheter de har, i en situasjon hvor de ellers er svært rettighetsløse. Asylretten er en av de viktigste seirene for flyktningers verdighet, og man bør være svært varsom med å tukle med den.