- Utenlandske lastebilsjåfører får Vegvesen-app på engelsk - 22.12.2024
- Ny rapport kritisk til forholdene i greske flyktningleire - 21.12.2024
- Mer midler til Mela-huset etter budsjettforlik - 20.12.2024
Fikk denne av en «ven» siden jeg likte karikaturer.
Slik ordla forstanderen for Det mosaiske trossamfund, Ervin Kohn, på sin Facebook-side, da han i går la ut grov karikaturtegning, hvor han selv er tegnet inn.
I tegningen kan man se Kohn stå bak vinduet til det som ser ut som et gasskammer. Foran står en smilende mann i SS-uniform med hakekors i det han er klar til å ta i bruk en gass-sylinder som skal fylle kammeret.
Reaksjonene har vært veldig sterke, spesielt med tanke på at Kohn selv har ungarsk-jødisk bakgrunn og har hatt slektninger som mistet livet under Holocaust og Nazi-Tysklands okkupasjon av Ungarn.
Kommentarer som “skammelig, kvalmende og avskyelig” går igjen. Enkelte råder også Kohn om å gå til anmeldelse.
Når Utrop kontaktet Kohn for å vite om hvordan han vil gå videre med saken, svarer han:
– Jeg har allerede anmeldt saken. Jeg har opplevd dette tidligere, at høyreekstreme nettsteder legger ut slike ting om meg eller sender trusler, også anonymt.
Kohn forklarer også hvorfor han la ut tegningen.
– Fordi det ligger en slags trygghet, selv ved å legge ut noe som skaper såpass negativ oppmerksomhet.
– Høyreekstreme kan stå bak
Forfatter John Færseth, som blant annet har skrevet om ulike grupper på ytre høyre, og om konspirasjonsmiljøer, tenker at en person med høyreesktreme sympatier kan stå bak tegningen og spredningen av bildet.
– Jeg ser for meg at dette kommer uten tvil fra en person som både har høyreekstreme sympatier og svært dårlig humor. Mye er jo lånt fra et “meme” som har sirkulert lenge i amerikanske alt-right nettforumer. Forskjellen her er at man bare har tegnet inn Kohn. Skal jeg gjette vil jeg tippe en nordmann som forsøker å leke alt-right, men ikke helt får det til.
Er anti-semttisme, som i form av denne tegningen, blitt mer stuerent på nett?
– En kan si både ja og nei. Det er nok blitt mer vanlig i takt med at grenser generelt brytes, og man ser også oftere “israelkritikk” som spiller på antisemittiske forestillinger. Samtidig så er denne tegningen i en særstilling som er vanskelig å sette i den siste kategorien eller i noen “kategori” overhodet.