I februar skrev Utrop en sak om «Svein» som oppfordrer til å drepe muslimske barn i en chatgruppe tilknyttet det politiske partiet Alliansen. Skjermdumper fra chatten viser at han først oppfordrer til å bekjempe muslimer i Norge militært. Videre skriver han:
«De ungene kommer vel ikke ut kampklare. En mann kan lett ta ut 8 unger».
Nå viser en ny analyse fra Nordic Safe Cities at Norge har stor grunn til å ta hets mot muslimer seriøst. Ved hjelp av algoritmer fra Common Consultancy og Analyse og Tall, har de analysert 10 milllioner kommentarer fra norske Facebook-brukere.
Nærmere 180.000 av kommentarene inneholder språklige angrep. Og litt over 40.000 av disse kommentarene er registrert som hatprat. En tredjedel av disse er rettet mot muslimer.
Muslimer er dermed den gruppen som blir utsatt for mest hets på Facebook. På andreplass kommer kvinner.
Nestleder i styret for Nordic Safe Cities, Laila Bokhari, er ikke overrasket over funnene.
– Min bekymring er at de som er muslimer eller kvinner, vegrer seg for å delta i debatter, sier hun til NRK som var først ute med å kommentere funnene.
—Det er sånn vi har det
NRK har også snakket med sykepleier og kommunestyrepolitiker i Lillehammer Arbeiderparti, Fazila Aminzai, som heller ikke er overrasket over funnene:
– Nå kan alle se at sånn er det faktisk. Det er ikke bare noe vi tenker eller finner på. Det er sånn vi har det.
Hun forteller til NRK at hun selv har blitt utsatt for hets, både på nettet og i hverdagen.
Hetsen har både skremt henne, og foreldrene hennes som har støttet henne hele veien. Samtidig har hetsen vekket et enda større engasjement hos 23-åringen. Hun føler på et ansvar for dem som er enda yngre enn henne.
— Venner sluttet å se på meg som dyktig da jeg begynte å gå med hijab
Aminzai er en tydelig forkjemper for kvinners rettigheter i Afghanistan. Her levde hun de første åtte årene av livet sitt, da krigen mellom Taliban og afghanske myndigheter og NATO herjet. Så flyktet familien til Norge og bosatte seg i Lillehammer.
Da representanter fra Taliban kom til Norge for å delta i møter arrangert av Norges Utenriksdepartement, var Aminzai en av de som deltok i samtalen med tydelige krav om at afghanske kvinner skal få mulighet til å delta i afghansk politikk.
For et halvt år siden valgte hun å starte med å bruke hijab, noe hun har vurdert lenge.
Til NRK beskriver hun at hun er glad for at hun valgt å gå med hijab, men at hun også har fått kommentarer som: «Du er jo smart, hvorfor skal du gjøre noe sånt?» og «hvem er du?».
– Det var ekstremt sårende. Flere av mine egne, men også andre som jeg møter hver dag, ser ikke på meg som dyktig eller flink – fordi jeg har begynt med hijab.
Les mer om Aminzais møte med Taliban her: – Dette er vår plikt etter 20 år med krig.
Hva gjør regjeringen?
Forrige onsdag var den internasjonale dagen mot islamofobi. I den forbindelse stilte Utrop spørsmål til Justis og beredskapsdepartementet (JD) og Kultur og likestillingsdepartementet som er ansvarlig for å følge opp tiltakene i Solberg-regjeringens handlingsplan fra 2020, mot diskriminering av og hat mot muslimer
JD kunne opplyse om at de når har innført hatkriminalitet rettet mot muslimer som særskilt hatmotiv/grunnlag i politiets straffesaksregister.
— Fra og med 2021 er det derfor mulig å angi statistikk som viser omfang og utvikling av anmeldelser motivert av hat og fordommer mot muslimer, skrev JD i en e- post til Utrop.
Ifølge JD inngår hat mot muslimer nå i den årlige statistikken over anmeldt hatkriminalitet.
— I 2021, som er den første årgangen med denne registreringen, ble det registrert 71 anmeldelser på dette grunnlaget. Tiltaket vurderes ved innføringen av denne registreringen som gjennomført.
Kultur- og likestillingsdepartementets (KUD) svarte at de blant annet har etablert av en ny tilskuddsordning på åtte millioner kroner mot rasisme, diskriminering og hatefulle ytringer.
— I år gikk for eksempel 500 000 kroner fra denne ordningen til et prosjekt der unge norske muslimer reiser rundt i landet på skolebesøk for å fortelle om hvordan det er å vokse opp og leve som muslim, skrev KUD i en e-post til Utrop.
Les mer om markeringen av den internasjonale dagen mot islamofobi her: Markerer den internasjonale dagen mot islamofobi: — Angrepene skjedde fordi samfunnet ikke tok et ordentlig oppgjør