- Sandra Borch anklager NRK for «etnisk gransking» - 04.11.2024
- Lanserer undervisningsmateriell om frivillighet - 04.11.2024
- Fra trange kår til forskerjobb - 04.11.2024
Saken om den norske muslimen Alshurafa (bildet) vekker oppsikt, og har først blitt omtalt i Agderpostens nettutgave.
Som dialogvakt hadde han ansvaret for at debatten på SIAN-standen gikk fredelig for seg. For ham har det ikke vært noe problem å beskytte taleretten til en bevegelse mange mener ikke burde blitt invitert til arrangementet.
– For meg har det vært en opplevelse å være dialogvakt, og bli kjent med folk som har helt andre synspunkter enn det en selv har, sier han til Utrop.
Jeg tenker at folk skal føle seg trygge når de kommer med en meningsytring.
Uro i fjor
Fjorårets Arendalsuke endte med uro, da SIAN ble invitert til å ha stand. Også i år var det konfrontasjoner mellom organisasjonen og grupperinger fra ytre venstre, hvor seks personer ble arrestert for ordenforstyrrelse.
– Grunnen til at man kom i gang med dialogvakt-ordningen var å forebygge konflikt. Vi har vært klare på at vi skal roe ned folk, og satse på et ordskifte preget av folkeskikk. Vårt parole har vært “ingen vold under Arendalsuka”
– SIANs mest innbitte motstandere mener bevegelsen er hatefull overfor muslimer. Tenkte du på dette når du sto vakt på standen deres?
– Jeg tenker at folk skal føle seg trygge når de kommer med en meningsytring. Ingen skal behøve å føle at de må beskytte seg selv, enten man er på den ene eller den andre siden, eller sier det ene eller det andre.
Lærerikt
For Alshorafa har opplevelsen av å være dialogvakt vært blandet, men først og fremst lærerik.
– Jeg har på den ene siden hatt mange fruktbare samtaler og diskusjoner med folk som jeg tenker har fått et feil inntrykk og bilde av islam. Men enkelte andre har også kommet med nedsettende kommentarer, og kalt meg blant annet for “tyster”. Ellers synes jeg at dette har vært et flott initiativ. Vi kan ikke slutte å snakke sammen.
Alshurafa er troende og praktiserende muslim, og sterkt tilhenger av ytringsfriheten.
– Ytringsfriheten er kanskje den fineste av alle verdier vi har i Norge. At folk kan si det de mener uten å føle seg truet, er viktig. Selvsagt finnes de som misbruker denne verdien, noe som er veldig synd. Vi må uansett verne om denne friheten, avrunder han.