- Jul i Chile – tradisjoner og familiehygge - 26.12.2024
- Norske mobilselskap outet asylsøkere - 23.12.2024
- – Jeg tenker på hvordan vi tar imot «de nye» i Norge - 23.12.2024
– Jeg tror stort sett alle ikke-jøder vil ha noe å lære her. De fleste av oss vil jo gjerne bli litt klokere, sier han til Utrop.
Nettsiden jødedommen.no ble lansert i menighetshuset tilknyttet synagogen på St. Hanshaugen i Oslo tirsdag som en del av regjeringens handlingsplan mot antisemittisme.
– Vi lever i en tid med et hav av tilgjengelig informasjon. Men det vi ser, er at mange av påstandene som spres, er uriktige, og de sprer seg uhyggelig raskt. Da er det enda viktigere at seriøse aktører kan komme ut med riktig kunnskap, og at den er lett tilgjengelig, uttalte kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H) under lanseringen, ifølge NTB.
Nettstedet har fokus på jødedommen slik den praktiseres blant norske jøder, sett innenfra. Den viser blant annet videoer av jødiske nordmenn som snakker om sitt jødiske liv, og bat mitsva- og bar mitsva-feiringene til 12 år gamle Avigail og 13 år gamle Tobias fra Oslo, som er den jødiske varianten av kristen konfirmasjonsfeiring.
– Vi vil bekjempe antisemittisme gjennom kulturformidling, sier nettutvikler Lise Husebø til NTB.
Møtt med myter
Forstander i Det Mosaiske Trossamfund, Ervin Kohn, fastslo i sin innledning at det finnes svært mange myter om jøder.
– En forestilling jeg selv ble konfrontert med som barn, var at det jødiske samfunn søkte å isolere seg og at vi så på oss selv som bedre enn andre. Vi var jo guds utvalgte folk, må vite, fortalte Kohn, ifølge NTB.
Han mener nettsiden kan være et bidrag til å forebygge antisemittisme.
– Kunnskap og kjennskap er fundamentalt i alt forebyggingsarbeid og særlig i forebygging av frykt og fordommer. Den som ønsker å få gehør for myter og stereotypier om jøder, vil rett og slett få en vanskeligere jobb når færre er tonedøve, sa Kohn.
– Jødene er mer utsatt
Nettsiden er en del av regjeringens handlingsplan mot antisemittisme som ble lansert i 2016. Det var Kristelig Folkeparti (KrF) som fikk gjennomslag for en slik plan etter å ha jobbet for dette i en årrekke.
Mæland mener det er viktig med en egen handlingsplan mot antisemittisme, ikke bare en generell plan mot rasisme og diskriminering.
– Jeg tror vi må ta til oss at noen grupper er spesielt utsatt, og jødene har vært utsatt gjennom hele historien. Da må vi erkjenne det, og det er nok av eksempler og episoder også i vår tid som gjør at man ser at antisemittismen sprer seg, sier Mæland til NTB.
Et sted for læring
ARS-leder Rune Berglund Steen håper siden kan bli et sted for læring og hvor man kan møte egne fordommer.
– Kort sagt er dette blitt en flott side som jeg håper vil brukes flittig både i skoleverket og ellers, og som kan bidra til mer kunnskap. Det kan denne siden bidra til.
– Vil det å ha en nettside hjelpe på holdninger? Hva hvis man har fastlåste negative holdninger fra før av?
– Noen vil alltid bære på fordommer og hat, det er noe vi aldri vil klare å hindre. Men det er viktig at flest mulig har best mulig tilgang på god informasjon som dette. Spesielt for skoleungdom er det positivt med en slik nettressurs om jøder og jødedom. Det er i skolen at grunnlaget for gode holdninger legges, og denne siden kan være et viktig bidrag til det grunnlaget.
Han sammenlikner også denne lanseringen til senterets lansering av siden om terrorangrepet 22/7.
– I det hele tatt har skoleverket fått flere gode, nye ressurser i undervisningen om det norske mangfoldet.