- Jul i Chile – tradisjoner og familiehygge - 26.12.2024
- Norske mobilselskap outet asylsøkere - 23.12.2024
- – Jeg tenker på hvordan vi tar imot «de nye» i Norge - 23.12.2024
Årsmeldingen inneholder anbefalinger til Stortinget om blant annet hatefulle ytringer.
– 2022 har vært et turbulent år på flere områder. Russlands brutale angrepskrig mot Ukraina har ført mange mennesker på flukt, også til Norge. Flere saker om justismord har satt tilliten til rettsstaten på prøve, og angrepet under Oslo Pride skapte frykt og uro. I slike tider er det viktig å minne om menneskerettighetenes grunnleggende funksjon og betydning, sier Røsland, ifølge en pressemelding.
For å bedre menneskerettighetssituasjonen i Norge, fremmer NIM fem anbefalinger til myndighetene.
- Reparasjon av menneskerettighetskrenkelse i Fosen-saken
- Barn og ulovlige rusmidler
- Hatefulle ytringer og hets
- Soningsforhold for innsatte
- Kommuners menneskerettighetsansvar
Iverksetting av systematiske tiltak
Stortinget bør be regjeringen om å iverksette langsiktige og systematiske tiltak for å forebygge og bekjempe hatefulle ytringer og hets mot nasjonale minoriteter, mener NIM.
– Det bør settes inn tiltak mot all hetsen minoriteter mottar. Det er derfor viktig å sikre en likebehandling om alle saker som omhandler hets og hatefulle ytringer, sier direktør i NIM, Adele Matheson Mestad, til NTB.
Hatefulle ytringer og hets er et samfunnsproblem og en menneskerettighets-utfordring som kan bidra til både økte fordommer og hat i samfunnet, og til at enkeltpersoner kvier seg for å delta i den offentlige debatten, slik at viktige stemmer uteblir, står det i årsmeldingen til NIM.
– Det er viktig at vi setter inn systematiske tiltak for de fem nasjonale minoritetene vi har her til lands, for å få en stopper for hetsen de opplever. Alle fortjener og bør kunne ytre seg uten å være redd for hets, og det gjelder selvsagt også urfolk og nasjonale minoriteter.