LIM-generalsekretær kritisk til «mote-hijab»

– Flesteparten av dem som bruker hijab i verden gjør det på grunn av tvang, sier LIMs generalsekretær Æsæl Manouchehri til minmote.no.
Foto: Kristian Mendoza
– At vestlige kvinner skal dekke seg til fordi det er fashion, det ser jeg på som absurd, er tonen fra Æsæl Manouchehri, generalsekretær i organisasjonen LIM (likestilling, integrering, mangfold).

I et intervju med minmote.no sier hun at det positive ved at hijab er i motebildet er at det fører til at kvinner som ikke er tvangstildekket får et større utvalg av kolleksjoner å velge mellom, samt at blir mindre stigmatiserende for de kvinnene som velger selv å gå med med heldekkende hodeplagg.

– Men det er en så liten brøkdel. Flesteparten av dem som bruker hijab i verden gjør det på grunn av tvang, sier hun til minmote.no.

Hun legger til at det negative med trenden, er at det blir under vestlige forutsetninger.

Flesteparten av dem som bruker hijab i verden gjør det på grunn av tvang.

– At vestlige kvinner skal dekke seg til fordi det er fashion, det ser jeg på som absurd. Det blir det samme som at de skal kle seg i tvangstrøye hvis det blir mote.

– Hijab er en av de største problemene og et av de mest synlige måtene med sosial kontroll i disse landene. At det skal bli et fashion statement her blir veldig merkelig, legger hun til.

Hijab som moteplagg kan bidra til normalisering, mener norsk muslim (Illustrasjonsfoto).
Foto : Kedoink Kedondeng

– Kan bidra til normalisering
Salsabil Saaliti (24) er en av grunnleggerne bak klesmerket Just Speak Clothing, sammen med blant andre «Skam»-skuespiller Iman Meskini. Saaliti, sitter i styret til foreningen Norges Unge Muslimer, og applauderer at dekkende hodeplagg er å se på catwalken og hos motekjedene.

Overfor minmote.no håper at dette kan bidra til en normalisering av kvinner som bærer hijab.

– Det kan bidra til at det blir mindre «vi og dem», men mer «oss». Med dette speiler klesmerkene mangfoldet i moteverdenen, slår hun fast.