— Påstandene er falske

I TV 2-sakens kommentarfelt på Facebook kryr det av islamfiendtlige og rasistiske kommentarer. «(…) Vold er dessverre en kommunikasjonsform i Islam.» skriver en leser.
Foto: Skjermdump TV 2
Cristiano Ronaldos samboer beskriver Saudi-Arabia som et «fantastisk» og «trygt» land som «tar godt vare på kvinner og barn». Ifølge TV 2 åpner hun opp om en vanskelig overgang til Midtøsten hvor barna blir slått og mobbet. Utrop har vært i kontakt med Rodriguez som avviser de falske påstandene.

Familien til fotballstjernen Cristiano Ronaldo har bodd i den saudiarabiske hovedstaden Riyadh siden januar, etter at Ronaldo signerte kontrakt med fotballklubben Al-Nassr.

For to uker siden publiserte TV 2 en sak med overskrift:

«Ronaldos samboer: — Barna blir slått» etterfulgt av ingressen: «Georgina Rodriguez (29) Åpner opp om barnas skolehverdag i Saudi Arabia»

Rodriguez sa at Saudi-Arabia er et fantastisk land som er veldig trygt for kvinner og barn å bo i. Nå går hun hardt ut mediene som har feilsitert henne.
Foto : Skjermdump / TV 2

Ifølge TV 2-artikkelen blir barna til Ronaldo og Georgina Rodriguez mobbet på skolen på grunn av farens stjernestatus. Videre står det at barna ofte kommer gråtende hjem fordi de har blitt slått på skolen.

«Barna blir regelmessig slått på skolen, men de gjør aldri noe tilbake», mente TV 2 at Rodriguez sa da hun var gjest hos det spanske talkshowet El Hormiguero. TV 2 refererer til den sveitsiske nyhets- og sportssiden Blick som har omtalt talkshow-intervjuet

Utrop har faktasjekket intervjuet TV 2 refererte til, og omtalt funnene i kommentaren: Kjære TV 2: Hun sa aldri at barna blir slått i Saudi-Arabia

Konklusjonen er klar: Rodriguez har aldri snakket om at barna blir mobbet eller at de regelmessig blir slått på skolen i Saudi-Arabia. Hun har heller aldri sagt at barna ofte kommer gråtende hjem fra skolen, eller at barna blir mobbet på grunn av farens stjernestatus.

TV 2 har referert til nyhetssiden “Blick” som har feilsitert Rodriguez’. Selv avviser hun påstandene om at barna hennes blir mobbet på skolen.

TV 2-saken er også publisert på kanalens Facebook-side hvor flere lesere har postet svært rasistiske og islamfiendtlige kommentarer, som gir islam skylden for den påståtte volden. Disse kommentarene omtales nærmere lenger ned i saken.

En femåring ble slått av en annen femåring

Rodriguez var invitert til talkshowet El Hormiguero for å snakke om sitt nye Netflix-program Soy Georgina ( Jeg er Georgina ). Under talkshowet var hennes liv, karriere og forhold til Ronaldo og deres fem barn i fokus.

Da hun ble sammen med Ronaldo hadde han allerede en seks år gammel sønn, og ventet tvillinger med surrogatmor. Et par måneder senere ble Rodriguez gravid og paret fikk dermed tre barn i løpet av 2017.

De har med andre ord tre femåringer. Intervjueren er derfor nysgjerrig på hvordan hun oppdrar ungeflokken, og om småbarna slåss.

— Iblant, men etterpå, når de blir slått på skolen, så forsvarer de seg ikke, svarer Rodriguez, og nevner et nylig eksempel hvor et av barna hennes ble slått på skolen uten å slå tilbake

Hun snakker åpenbart om femåringene, og ikke 12-åringen som er i fokus på bildet vedlagt TV 2-saken.

På en spøkefull måte spør hun hvorfor barnet, som har «varmet opp» hjemme ved å slåss med søsknene sine, ikke forsvarte seg selv. Deretter forklarer hun at hun har oppdratt barna sine til å ikke slå tilbake. Publikum i salen ler.

Det er først noen minutter senere at intervjueren spør henne om familiens nye hverdag i Saudi-Arabia:

– Det er et fantastisk land. Det er et trygt land, og de tar godt vare på kvinner og barn, svarer Rodriguez.

Rodriguez forteller spøkefullt om små barn som slår hverandre og hvordan hun oppdrar sine barn til å ikke så. Dette fremstiller TV 2 som en voldelig hverdag i Saudi-Arabia.
Foto : Skjermdump / TV 2

Går ut mot falske rykter: — Barna er veldig glade på deres nye skole i Riyadh

Nylig gikk Rodriguez selv ut mot feilsiteringen. I påsken la hun følgende på sin Instagram-story.

— Noen nyhetssider publiserte noen negative historier om våre barns skolehverdag og jeg vil si at disse påstandene er absolutt falske.

Hun beskriver at parets barn studerer på en fantastisk skole med fantastiske lærere.

— Vi setter virkelig pris på arbeidet de gjør for oss som en familie, som foreldre og på et personlig nivå.

Rodriguez avviser påstandene om at barna blir mobbet og regelmessig slått på skolen.

— Barna våre har funnet kjærlige venner og er veldig glade på deres nye skole i Riyadh.

Utrop har vært i kontakt med Rodriguez’ sitt management som svarte at de ikke kommenterer saken videre i media, men takket Utrop for at vi tar tak i saken og arbeider for å fremme sannheten.

Medieforsker: – Klikkjag har overstyrt etikken her

Utrop har tatt kontakt med medieforsker og professor i journalistikk Elisabeth Eide som mener TV 2-sakens introduksjon er misvisende.

– Henvisningen “Åpner opp om …”, får leserne til å tro at dette er erfaringer som er spesielle for Saudi-Arabia, mens det egentlig er en nokså universell erfaring at unger slåss i skolehverdagen. Det virker her som om kjendiseri og klikkjag til en viss grad har overstyrt etikken her, skriver Eide i en e-post til Utrop.

MEDIEFORSKER: Elisabeth Eide er medieforsker og Professor ved journalistikkutdanningen, OsloMet.
Foto : Privat

Videre skriver hun at TV 2 underforstått plasserer Ronaldos familie i en ramme med mer generell kritikk av Saudi-Arabia.

– Kritikk av Saudi-Arabia er det absolutt grunnlag for. Men en kan ikke plassere disse erfaringene i denne rammen.

TV 2 mente Rodriguez var sitert korrekt

Utrop kontaktet TV 2 før kommentaren ble publisert og informerte om feilinformasjonen de hadde publisert. Første svar fra publiseringssjef i TV 2 Sport Kyrre Øvrebø, lød slik:

– TV 2 Sport har etter beste evne ettergått informasjonen vi har publisert, og kan ikke på nåværende tidspunkt se at vi ikke har sitert originalkilden korrekt.

En uke senere tok Utrop kontakt på nytt med spørsmål om TV 2 vil vurdere saken annerledes etter at originalkilden, Rodriguez, selv har beskrevet påstandene om at barna blir mobbet på skolen som falske.

Det tar enda en uke før TV 2 korrigerer uttalelsene til Rodriguez med hjelp fra eget tekstekontor.

Resultatet er at artikkelen, to uker etter publisering, er endret betraktelig. Uten  noen melding om at en tidligere versjon av saken inneholdt feilinformasjon.

Uttalelsen om at barna har blir slått på skolen, er fortsatt fremstilt som om det skulle ha blitt sagt da hun snakket om familiens nye hverdag i Saudi-Arabia.

Lenger ned i TV 2 artikkelen har de nå inkludert en setning om at Rodriguez også har beskrevet landet som trygt å bo i.

– Overskriften har god dekning

Sakens overskrift er nå endret til «Ronaldos samboer:– Barn slått på skolen». Likevel anerkjenner ikke Øvrebø at TV 2 s originale tittel er misvisende.

— Du tillegger saken vår en del påstander, men sakens kjerne er om Ronaldos barn har blitt slått på skolen eller ikke. Det er vår tittel og ingress. Våre undersøkelser viser at dette har god dekning i hva Rodriguez forteller i talkshowet, skriver Øvrebø i en e-post til Utrop.

Videre innrømmer han at TV 2s oversettelse i første omgang likevel ikke var helt presis.

— I denne saken gjorde vi det unødvendig komplisert ved å sitere et sveitsisk nettsted, som igjen siterte det spanske talkshowet.

Publiseringssjef i TV 2 Sport, mener at TV 2 har opptrådt preseetisk riktig da de fremmet de falske påstandene om Ronaldos barn,

Han beskriver at noen nyanser forsvant på veien:

– For eksempel er omfanget av slåingen noe usikker. I originalsaken brukte vi et ord som “regelmessig” og “kommer ofte gråtende hjem”, mens hun selv har brukt uttrykket “noen ganger”. Dette var vi nå oppdatert saken med.

– Nå som dere har fått hjelp til å oversette det originale intervjuet. Hvorfor har dere latt sitatene stå i feil kontekst?

– Det er en påstand fra din side som jeg er uenig i.

– De må akseptere enkelte medieoppslag om barna

– Hvorfor er det en nyhetssak at en femåring har blitt slått av en annen femåring på en barneskole i et annet land, når dette ikke er noe foreldrene har snakket om som et problem?

– Ronaldo er en internasjonal superstjerne, og det meste han foretar seg har offentlig interesse. Hans kone Rodriguez har bygget sin egen karriere på sosiale medier, og hun bygger sin egen posisjon i offentligheten på å dele bilder og informasjon om familiens indre liv. Derfor må de også kunne forvente, og akseptere, enkelte medieoppslag om barna. Så er det en påstand fra Utrop at ikke foreldrene har snakket om dette som et problem, som går an å være uenig i. Enhver mor som får et gråtende barn hjem fra skolen som har blitt slått, vil trolig definere det som et problem på et eller annet nivå.

Utrop har vært i kontakt med Rodriguez’ manager som uttrykker at de setter stor pris på at vi tar tak i de falske påstandene om at barna har blitt mobbet og slått regelmessig på skolen.

Islamfiendtlige og rasistiske kommentarer

TV 2-saken introduseres fortsatt slik på Facebook:

«Ronaldos samboer: – Barna blir slått» «Åpner opp om barnas hverdag i Saudi-Arabia»

I kommentarfeltet er det flere lesere som gir islam skylden for den påståtte volden. Her er noen av de mange islamfiendtlige og rasistiske kommentarene:

«(…) Vold er dessverre en kommunikasjonsform i Islam. Det ser vi også blant voksne»

«Muslimske land er sånn. Vold og drap er en del av hverdagen»

«Må huske at barn fra Saudi Arabia er like slemme som de voksne der da. Greit å ha kontroll på de tror jeg, eller så blir de sikkert terrorister»

 

«Kanskje folk begynner å se djevelskapen som foregår i disse landene. Forby at den religionen her til lands også (…)»

«(…)Islam i et menneske er som rabies i en hund»

Øvrebø avfeier at TV 2-artikkelen har bidratt til å spre fremmedfrykt og muslimhets.

— Det er en betydelig tilleggsbeskyldning som får stå for utrop.no sin regning. Vår sak, slik den foreligger nå, er i tråd med god presseskikk. Så er dette med kommentarfelt en utfordring for alle redaksjoner. Ting kan lett misoppfattes, eller spore av. Originalsaken brakte med seg en del på kanten-kommentarer, ingen tvil om det.

Videre skriver Øvrebø at TV 2 har slettet kommentarer som kan oppfattes som støtende. Utrop har tatt en ny titt på kommentarfeltet, og kan bekrefte at kun én av de vedlagte kommentarene er slettet.

Mener at Rodriguez siktet til andre

— Når det gjelder Instagram-innlegget til Rodriguez, så er det en generell kritikk av at “noen” medier har publisert “noen” falske, negative saker om barnas skolesituasjon. Til dette er det å si at flere internasjonale medier har publisert helt andre saker enn oss. Noen kan gi inntrykk av at barna blir mishandlet i et slags saudiarabisk skolesystem, skriver Øvrebø og lenker til en video fra den spanske nyhetssiden Telemundo som ikke nevner Saudi-Arabia i det hele tatt.

– Mener dere at overskriften «Ronaldos samboer: – Barna blir slått» med ingress «Georgina Rodriguez åpner opp om barnas skolehverdag i Saudi-Arabia» ikke gir inntrykk av at barna blir mishandlet i et slags saudiarabisk skolesystem?

– Ja. Det er du som trekker den slutningen i ditt hode. De bor i Saudi-Arabia. De kunne bodd i Spania eller Norge, og vi ville skrevet det. Hvem/hva/hvor er vanlige spørsmål å besvare i tittel/ingress. Overskriften er etter revidert oversettelse endret fra “barna” til “barn”, redegjort for i tidligere svar.

Øvrebø henviser til noen artikler som han mener går langt lenger enn TV 2. En av artiklene han henviser til er nigerianske Daily post som har samme overskrift og ingress som TV 2 originalt hadde.

Utrop finner ingen trekk ved artiklene som dramatiserer slåingen mer enn det TV 2 gjorde.

— Uansett har vi gjort våre erfaringer, sett kritisk på oss selv og hatt våre egne læringspunkter. Disse tar vi med oss videre i arbeidet for god journalistikk og presseskikk, skriver publiseringssjefen.

Utrop har stilt TV 2 spørsmål om hvordan de vurderer artikkelen i forhold til Vær Varsom Plakatens (Journalistenes regelbok) punkter om å:

  • Gjengi kilder korrekt (VVP 3.7)
  • Sørge for at overskrifter, henvisninger, ingresser og inn- og utannonseringer ikke går lenger enn det er dekning for i stoffet. (VVP 4.4)
  • Legge vekt på saklighet og omtanke i innhold og presentasjon. (VVP 4.11)
  • Når barn omtales, er det god presseskikk å ta hensyn til hvilke konsekvenser medieomtalen kan få for barnet. Dette gjelder også når foresatte har gitt sitt samtykke til eksponering.(…)»

TV 2 svarte ikke på disse spørsmålene. Utrop fulgte opp:

– I hvilken grad er det å omtale at barn blir mobbet på skolen, når de ikke blir det, i tråd med VVPs punkt 4.8 om å vise hensyn til konsekvensene medieomtalen kan få for barna?»

– En omtale på et norsk nettsted av Ronaldos mange barn, uten å identifisere hvilket, har neppe konsekvens for barnas hverdag i Saudi-Arabia. Ellers henviser jeg til forrige svar om hvorfor det av og til kan være riktig å omtale Ronaldos barn i mediesaker, skriver Øvrebø .

— Bra at det settes kritisk søkelys på mediene

Utrop har også tatt kontakt med generalsekretær i Pressens Faglige Utvalg (PFU), Elin Floberghagen, med spørsmål om hvordan TV 2 har oppfylt de presseetiske kravene nedfelt i Vær Varsom Plakaten.

— Mediene har ansvar for å sørge for at de publiserer korrekt informasjon, og ellers følger Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Det gjelder alle medier, og all journalistikk. Dersom de som omtales mener at det er begått presseetiske overtramp, kan de klage til PFU. Det gjelder også Rodriguez, skriver hun i en e-post til Utrop.

Floberghagen kan ikke uttale seg om Rodriguez ville fått medhold, dersom hun hadde klaget inn saken til PFU

— Det avgjøres av PFU etter en konkret klage og vurdering. Jeg kan ikke gå nærmere inn i denne saken, men det er bra at det settes kritisk søkelys på mediene selv og på journalistikken. Det er en viktig del av presseetikken.

Les Utrops kommentar om saken her