- Utenlandske lastebilsjåfører får Vegvesen-app på engelsk - 22.12.2024
- Ny rapport kritisk til forholdene i greske flyktningleire - 21.12.2024
- Mer midler til Mela-huset etter budsjettforlik - 20.12.2024
Feiringen samlet et flere hundretalls personer på Rådhusplassen, både barnefamilier, troende, ikke-troende, Oslo-politikere og flere andre. Feiringen markerte slutten på fastemåneden Ramadan.
Oslo-ordfører Marianne Borgen var en av de som talte for de fremmøtte:
– Håper alle får en strålende feiring, enten det er hjemme, ute i bydelene eller her på det åpne arrangementet på Rådhusplassen.
For varaordfører Abdullah Alsabeehg var det viktig å se folk samlet i vårsolen.
– Eid handler om samhold, farger og god mat, om at vi samles på tvers av ulikheter, og at barna koser seg. Mangfoldet vi ser i dag skal vi se i mange år fremover.
– Vi er alle en del av Oslo
Oslo Høyres byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg, sa til de fremmøtte at de også er en del av Oslo-samholdet.
– Vi feirer alle høytidene, enten det er eid, jul eller andre. I dag skal vi feire eid. Noe av det som gjør Oslo til en flott og sterk by er at vi er mange forskjellige mennesker. Vi er barn og voksne, vi er ulike religioner, vi har ulike skikker, vi ser forskjellige ut, og sammen er vi flotte og fantastiske.
Solberg viste til at London i år hadde for første gang Ramadan-belysning i gatene.
– Jeg ønsker meg det samme for Oslo. Vi skal være en by for alle, hvor alle høytider er velkomne.
Imponert over fastedisiplin
Ingrid Rosendorf Joys, generalsekretær i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn, talte også under arrangementet.
– Vi som har stått ved siden av dere er imponert over hvor lett det virker å faste, noe vi vet at det slett ikke er tilfelle. Vi i STL er glade over at vi kan feire litt av denne store dagen sammen med dere her på Rådhusplassen i solskinnet. At dere inviterer hele byens befolkning hit viser at Oslo og Norge er et mangfoldig samfunn, hvor mange ulike livssyn har betydning. Hvor dere er med på realisere det livssynsåpne samfunnet, med plass til alle.
Fra faste til fest
Koordinator i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunns (STL), Djamel Selhi, har i en måned vært fastende. I dag går han og andre muslimer over til festmodus.
– Nå er det kun å slippe gleden løs. Vi er veldig stolte og glade for at vi har fått Rådhusplassen til å kunne feire sammen med hele Norge, sa han til Utrop.
For flesteparten handler Eid om at det skal være en familiefest.
– Spesielt barna gleder seg til denne dagen, akkurat som julen. Familiefeiring står i fokus, og dagen er en slags festival. Leker, ansiktsmaling, mat, tryllekunstnere på scenen, klovner og masse underholdning.
Viktig å samles i Norge
I majoritetsmuslimske land er Eid en stor og institusjonell feiring. Her i Norge er det større viktighet av å kunne samles, ifølge Selhi.
– Her i Norge har man ikke de samme familiemønstrene, og folk bor langt fra familiemedlemmene, og derfor skaper vi slike felles møtesteder, hvor det er åpent for alle. Alle kan være med og denne gleden, muslimer som ikke muslimer.
Etter en måned med fysisk og mentalt utfordrende faste er det greit å gå tilbake til faste rutiner.
– I Ramadan fokuserer på det indre og det åndelige. Å avstå fra spising og kaffepauser er del av en åndelig fornyelse. Nå skal vi bare feire her et par timer til, og så skal folk ferie videre hjemme hos seg, med familie og venner. Nå er også Eid på en fredag, slik at folk troligvis skal feire resten av helgen.