Norsk-iransk nettverk ut mot henrettelsesdom

Tysk-iraneren og aktivisten Jamshid Sharmahd er dømt til henrettelse av iranske myndigheter. Henrettelsesdommen har ført til sterke reaksjoner i utlandet.
Foto: iranhr.net
Iransk høyesterett opprettholder dødsdommen mot tysk-iranske Jamshid Sharmahd tross sterke tyske protester. Nå går også norsk-iransk nettverk med sterk kritikk av iranske myndigheter.

Sharmahd er en tysk-iransk regimemotstander og journalist som pågrepet i 2020 av iranske myndigheter.

Han var da bosatt i USA, og iranske myndigheter anklaget ham for å ha ledet Tondar, en gruppe som kjemper for å velte det sjiamuslimske prestestyret og gjenetablere monarkiet i Iran, ifølge Adresseavisen.

Anklagene går blant annet ut på at Sharmahd sto bak et bombeangrep mot en moské i byen Shiraz i 2008, der 14 mennesker ble drept. Tre andre menn er tidligere henrettet for angrepet.

Tyske og norske protester

En rekke tyske politikere har protestert mot dommen og kalt den vilkårlig. Tysklands utenriksminister Annalena Baerbock har kalt dommen for uakseptabel.

Her hjemme har organisasjonen Iran Human Rights oppfordret det internasjonale samfunnet for å presse iranske myndigheter til å ikke gjennomføre henrettelsen, og til “å snakke ut mot den islamske republikkens gisseldiplomati”.

Eksil-aktivist Mahmood Amiry-Moghaddam sier det internasjonale samfunnet må komme med sterke reaksjoner og mottitak overfor iranske myndigheter (Foto: Claudio Castello).
Foto : Claudio Castello

– Jamshid Sharmahd er i alvorlig fare for henrettelse, og en slik forbrytelse kan bare stoppes ved å gjøre iranske myndighetene oppmerksomme på kostnaden av slike handlinger, Her må det internasjonale samfunnet, og spesielt EU, komme med mottiltak, sier leder i Iran Human Rights, Mahmood Amiry-Moghaddam, via en pressemelding til Utrop.

Ut mot arrestasjoner

Amiry-Moghaddam sier tysk-iraneren har sittet i isolasjon siden arrestasjonen og blitt nektet advokat under rettsssaken.

Han viser til andre saker hvor eksil-iranske aktivister har blitt arrestert og bortført i utlandet, blant annet om Habib Chaab, som ble kidnappet i Tyrkia i 2020, og venter en dom for korrupsjonsanklager.

– Hvis det internasjonale samfunnet ikke reagerer på disse ulovlige handlingene, kan det føre til en normalisering.