- Metode fra Nederland gjør slutt på kjønnslemlestelse i Norge - 10.11.2018
- Afrikanere trives i Trondheim - 01.11.2016
- – Musikkbransjen er umoderne og ekskluderende - 10.12.2014
Den gode nyheten er at rekonstruksjon av vagina er mulig, og at det nå sertifiseres menn og kvinner som skal jobbe for å få en slutt på praksisen av omskjæring.
Endringsagentene skal bidra i det somaliske miljøet primært, men vil etter hvert nå ut til alle miljøer hvor omskjæring er et problem. Temaet er ikke lenger tabu, men denne skikken ser ikke til å stoppe av seg selv, med mindre noen tar grep. Og det skjer altså nå med metoden ”Endringsagent ”.
Med dette som mål kan opplæring og sertifisering av endringsagenter bli et viktig prosjekt i Norge.
Den gode nyheten er at rekonstruksjon av vagina er mulig.
En av dem som nylig har mottatt kursbevis for Master trening som endringsagent, etter trening fra de nederlandske ekspertene er Mahamed Muhudin Muse, bosatt i Kongsvinger.
– Jeg har lært mye om FGM (Female Genital Mutilation)på dette kurset og om hvor vondt dette er for kvinner og hvilke helsekonsekvenser det får. Min interesse for det er hovedsakelig å endre kulturen. Vi er en ny generasjon somaliere som tror på endring. Vi er allerede i gang i Norge, jeg skal snart i et husmøte og snakke om FGM, forklarer han.
Sertifisering
Prosjektet fikk nylig sine endringsagenter sertifisert (1.-5. oktober) i Oslo. Det er Info 123 som står bak prosjektet i Norge, der prosjektleder Hølje Hausjå sier følgende:
– Vi vil ut med endringsagenter fra begge kjønn i flere ”strategisk plasserte” kommuner og vi jobber for å rekruttere flere. Det stilles visse krav til å bli endringsagent og mange av våre endringsagenter er i fast jobb, som betyr at ikke alle fikk tatt fri for sertifiseringen denne gangen.
Vi har endringsagenter fra Skjærvøy i Troms, Bergen, Telemark, Lørenskog, Kongsvinger og blant andre profilerte Imam Muse på Notodden, samt flere yngre deltakere fra Oslo, forklarer Haugsjå, Han har selv har erfaring fra å jobbe mot omskjæring gjennom bistandsarbeid i Mali over mange år.
Metoden endringsagent
Prosjektet vil med metoden endringsagent bekjempe og forebygge kjønnslemlestelse i tett samarbeid med eksperter fra det somaliske miljøet i Nederland. Prosjektet vil bevisstgjøre og skape atferdsendring for å få slutt på kjønnslemlestelse. Det kreves å lære god kommunikasjon, stille riktige spørsmål og ha innlevelse.
I modulen hvor seksualundervisning og framvising av de forskjellige kuttene blir forklart deltar bare guttene på kurset sammen.
– Er det ikke «haram» å fikse det? spør en mannlig deltaker i plenum. Han mener altså å rekonstruere vagina etter kjønnslemlestelse.
Kursleder og ekspert Zahra Naleie er veldig pedagogisk og åpen og er begeistret over klassen i Oslo.
– Jeg er veldig glad for å se hvor engasjerte deltakerne er. Her ser jeg en helt ny generasjon som vil formidle ”ikke omskjær dine døtre”. Jeg startet i det somaliske flyktningmiljøet i 2001 i Nederland. Mange somaliere har kommet til Europa og vi tar med oss vanene våre. Her finnes et lovverk i mot kjønnslemlestelse, men somaliere fortsetter å omskjære døtrene sien av forskjellige grunner.
Kontroll over kvinners seksualitet
– Den lettere formen som nå praktiseres mye i Somalia og Sudan kalles ”Sunna”, og dette gjør man for å få ekstra velsignelse fra Allah. Denne praksisen er også vanlig andre steder i med islamsk bakgrunn. Det verste kuttet er det ”faraoniske”. Men alt handler om kontroll over kvinners seksualitet. Det er et ”gender-issue” i et patriarkalsk samfunn. Jeg vokste selv opp i Somalia og har fire barn. Mine døtre er ikke omskåret. Når kvinner ikke vil gjøre det, blir man beskyldt for å være feminist. Men jeg kjemper bare for jenters rettigheter.
– Hva er det menn frykter?
– Kvinners frigjøring. Kvinner får mer makt hvis de blir mer uavhengige av sosiale normer. Menn er redde for at ekteskapet ikke holder dersom det ikke skjer. Det har skjedd i alle generasjoner tidligere.
Bro mellom Europa og Afrika?
Målet er å få helt slutt på kjønnslemlestelse i hele Europa, og bygge bro mellom Europa og Afrika rundt tematikken ved å dele kunnskap og erfaring.
– Det er lett å jobbe med diaspora- familier og yngre generasjoner immigranter. De blir nye rollemodeller, forklarer hun og oppforer til samarbeid mellom forkjellige organisasjoner innad i Norge i kampen mot omskjæring av kvinner.