Mukuta er gründer av Vipicash, en app og plattform hvor innvandrere kan sende penger hjem til venner og slektninger i Afrika uten at penger forsvinner på veien på grunn av gebyrer.
Han er opprinnelig fra Kongo, men levde i en flyktningleir i Malawi fra han var seks til 18 år gammel. Etter det flyttet han til Norge.
– Da vi kom til Norge sa min far: utdanning, utdanning, utdanning. Det vi skulle gjøre i Norge var å studere.
Olivier så et problem i sitt eget liv, og han gikk inn for å fikse det.
Mukuta ble utdannet som bioingeniør og jobbet på sykehuset, men ville gjerne starte noe. Vipicash er hans andre selskap.
Hedrer flyktningkompetanse
Målet med prisen er å hedre teknologi-gründere med migrant- eller flyktningbakgrunn som har fått til mye det siste året. De skal også være viktige rollemodeller i gründermiljøet.
Prisen ble nylig opprettet på initiativ fra gründerne bak den norske tenketanken Startup Migrants, og deles ut i samarbeid med de danske gründere av Nordic Startup Awards, som siden 2012 har samlet og presentert det beste av det nordiske økosystemet.
Selve prisutdelingen fant sted 30. oktober i København. Arrangementet samler årlig over 500 mennesker fra det nordiske oppstartsmiljøet for å anerkjenne gründere, investorer og startups som har bemerket seg det siste året.
Mangfoldig jury
– Olivier så et problem i sitt eget liv, og han gikk inn for å fikse det. Han hjalp andre som var i samme situasjon, uttaler juryen.
– Det siste året har vi intervjuet over 300 gründere, investorer, innovatører i privat og offentlig sektor i Europa. Vi har kommet fram til at gründere med migrantbakgrunn fra utenfor EU ser nye muligheter og skaper innovative bedrifter, sier Maria Amelie, medgründer i Startup Migrants.
– Våre funn viser at disse gründere rekrutterer bredt til sine team, gjerne andre innvandrere og lokalbefolkning, og på den måten bidrar de til mer mangfold i oppstartsmiljøene.
Vinnerne av Nordic Startup Awards 2018