Torsdag kveld ble 60-årsjubileet for Den afrikanske frigjøringsdagen (African Liberation Day) markert i hele verden. Dagen markerer da Organisasjonen for Afrikansk enhet ble stiftet 25. mai 1963. Siden 2001 har organisasjonen blitt erstattet av den Afrikanske Union (AU).
— Etter at flere afrikanske stater hadde frigjort seg fra europeisk kolonistyre i 1960, samlet de seg i en felles Afrikansk organisasjon for å løse felles problemer, megle mellom stridende parter og støtte hverandre, sier Cliff Moustache, kunstnerisk leder av Nordic Black theatre til Utrop.
På Nordic Black Theatre, som holder til på Grønland i Oslo, har Moustache og andre nøkkelpersoner arrangert African Liberation Day de siste ti årene. Denne gangen har han fått hjelp av organisasjonen ARISE, et ressursnettverk, for og av unge med afrikansk opprinnelse.
— Viktig at vi streber etter total frigjøring
Styremedlem i ARISE, Babu Katembo, var blant kveldens talere. Han minnet forsamlingen på at mange afrikanske land fortsatt ikke er helt frigjort ettersom flere tidligere kolonimakter og andre stormakter fortsatt er involvert militært og tjener godt på Afrikas ressurser.
— Den pågående krigen i Sudan og konfliktene i D.R. Kongo og i andre afrikanske land, minner oss på at Afrika fortsatt er en slagmark for krefter utenfra som ønsker å holde kontinentet vårt splittet og i krig. Nå, mer enn noen gang, er det viktig at vi streber etter samhold og total frigjøring.
Katembo sikter til økonomisk og militær innblanding fra andre land.
— Vi må arbeide for at imperialisme og kapitalisme puster sitt siste åndedrag i Afrika. Det er et imperativ at vi kultiverer vårt eget instrument for diplomatisk og økonomisk enhet. Slik at vi bedre kan respondere på afrikanske problemer uten å belage oss på institusjoner som er skapt og dominert av de som ikke har intensjoner om å ivareta våre interesser.
I likhet med OMOD-leder Akhenaton de Leon, som også talte under markeringen, oppfordret Katembo forsamlingen til å støtte afrikanske organisasjoner som vil bidra til vekst og mer selvstendighet til afrikanske land.
— Den afrikanske frigjøringsdagen krever en samlet beslutning om å frigjøre oss selv fra all form for undertrykkelse og utnyttelse.
Adama Janlo fremførte debutsingelen «Hurt» for første gang
Ellers var kvelden på Nordic Black Theatre fylt med musikkinnslag fra blant annet Adama Janlo som fikk stående applaus da hun fremførte debutsingelen «Hurt». Musikk og dansegruppa Matata, som har røtter fra Kenya, avsluttet kvelden med både sang og dans. Til slutt fikk de hele CaféTeatret til å bevege på seg.
— Det var «good vibes» her i kveld. Vi var folk med bakgrunn fra hele kontinentet. Vi trenger å være sammen i fellesskap og nyte det sammen, sier Mustache og understreker viktigheten av å dyrke felles kjærlighet og troen på menneskeheten.
En av sangene som ble spilt under kvelden var nemlig One Love av Bob Marley. Til Utrop avslører Moustache at han bodde noen måneder hos reggae-legenden Bob Marley i Jamaica på 70-tallet.
— Hva var det viktigste du lærte etter å ha bodd hos Bob Marley?
— Å være sammen med mennesker, sier han og beskriver at Marleys familie åpnet hjemmet sitt for mange, og ga en stor del av musikkinntektene til folk i nød.