- Ileni kan få årets Frivillighetspris - 21.11.2024
- Canada hevder å ha avverget iransk drapsplan mot eksminister - 20.11.2024
- Norsk-pakistansk Oslo-jente finalist i Barnas Tale - 20.11.2024
Kunstaksjonen gjøres i solidaritet med «Kvinne, Liv, Frihet»-protestene og er skapt av den iransk-kanadiske kunstneren Simin Keramati.
Bilen skal stå utenfor Oslo konserthus i flere dager, som en påminner over iranske kvinners frihetskamp.
Kunstverket er dekorert med hår, som en slags påminner over protestene som iranske kvinner, og kvinner verden over, gjorde etter drapet på Mahsa Amini.
Kvinner verden over klippet håret, i solidaritet med iranske kvinner, som tradisjonelt sett klippet av seg håret som tegn på sorg.
– Sterkt inntrykk
Kunstverket er kalt PaykanArtCar etter det iranske bilmerket som ble lansert på 70-tallet. Inntektene fra kunsten skal gå til iranske kvinneaktivister.
– For meg som opprinnelig er fra Iran har dette sterk symbolikk. Her, midt i Oslo sentrum ser jeg en Paykan-bil med iranske skilt. Det gjør sterk inntrykk. Jeg har jo ikke vært i Iran i voksen alder, sier generalsekretær i organisasjonen LIM (Likestilling, integrering, mangfold), Dana Manouchehri, til Utrop.
Viste solidaritet
Når hun står foran bilen, drar Manouchehri opp håret, en annen symbolsk protestgest fra «Kvinne, Liv, Frihet»-bevegelsen.
For henne er det å se bilen samtidig også noe som vekker gode og nostalgiske minner, fra foreldrenes Iran, et land som kombinerte tro og trosfrihet.
– For Iran er Paykan det samme som Volvo er for svenskene. Far og mor har alltid snakket om Paykan. Når bilen ble lansert, skulle dette virkelig sette Iran på kartet, som et moderne land.
En brutal påminner
Går man nærmere kan man se bilder av iranere som er blitt henrettet siden protestene begynte høsten 2022.
– Vi hører jo også iranske toner fra baksetet. Jeg tenker dette som en metafor for at vår kultur sitter inngrodd, og ikke får utvikle under det sittende regimet. Kampen for oss som iranere handler om at vi vil ha den gamle kulturen vår, med frihet og demokrati.
– Er bilen noe som representerer det Iran som eksisterte før revolusjonen i 1979?
– Ja, det vil jeg klart si. Kunstverket er et symbol på det frie Iran, som vanlige iranere nå kjemper for å få tilbake.