Nyhetsnettstedet viste til en sak i Dagsavisen tittulert: Fant ny krabbe: Mange andre skadelige arter kan komme snart.
Videre skriver Document, under satireseksjonen “Sakset/Fra Hofta”:
– Artikkelen handler om utenlandske krabbearter som kommer til Norge og ødelegger for de opprinnelige krabbeartene. Man trenger ikke være spesielt fantasifull for å trekke paralleller til andre typer invasjoner. Dette er tabubelagt, men nettopp derfor tenker folk det, uten å si det høyt.
– Men faktum er: Liksom dyrearter vandrer, gjør folk det. Hvis man ser på skadevirkninger av fremmede arter, må man kunne gjøre det samme med mennesker.
Sterke reaksjoner
Rådgiver i Agenda, Sylo Taraku, reagerer sterkt på språkbruken i en Facebook-post:
– Document sammenligner innvandrere med en «invasjon» av skadelige insekter. Skadedyr-metaforen er verken original eller ny. Men den er alltid like dehumaniserende.
Flere av de som kommenterte på Tarakus vegg etterspurte om muligheten for en PFU-sak, og eventuelle anmeldelser under hatytringsparagrafen.
– Stempler folk som skadedyr
Facebook-debattant Knut Yrvin reagerer også på språkbruken:
– Å stemple en folkegruppe som skadedyr er mildt sagt over streken fordi man tillegger folk negative egenskaper utifra etnisitet. Når folk blir fremstilt som en fremmed art, som ikke passer inn i norsk sjønatur, er det i strid med likestillings- og diskrimineringsloven om man tar den bokstavelig, sier han til Utrop.
Han tror likevel at dette ikke faller inn som hatretorikk, og dermed ikke kan straffeforfølges.
– Document slipper allikevel unna da metaforen er pakket inn i satire. Da blir teksten uangripelig i lovens forstand og havner innenfor ytringsfriheten.
– Uforsvarlig språkbruk
Linda Noor i Minotenk sier hun ikke kan vurdere artikkelen som noe annet enn hatytring.
– Å sammenligne menneskegrupper med skadedyr er en klassisk form for dehumanisering, som har en lang og mørk historisk kontekst med grusomme overgrep og folkemord, sier hun til Utrop.
Ordbruken i artikkelen kan ikke forsvarer utifra ytringsfriheten, mener hun.
– Jeg ser dette fortsatt som dehumanisering. Vi kan aldri gå på kompromiss med prinsippet om menneskers iboende menneskeverd, og det må være en rød linje i enhver debatt.
Utrop har kontaktet Hans Rustad, redaktør i Document, via e-post for tilsvar, uten å lykkes.