“Ved utgangen av 2022, var mer enn 108 millioner mennesker på flukt i verden. Det er rekordmange.”, skriver utviklings- og nødhjelpsorganisasjonen CARE Norge i en pressemelding på tirsdag da FN markerte verdens flyktningdag.
Videre skriver CARE Norge at verden kun bidrar med 22 prosent av den økonomiske summen som trengs for å møte behovene til mennesker på flukt.
– CARE er bekymret over situasjonen. Konflikt og naturkatastrofer tvinger millioner av mennesker til å forlate hjemmene sine. Mange av disse ender opp i flyktningleire i noen av verdens fattigste land. De humanitære behovene er enorme, sier Kaj-Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge.
Han legger til at en stor andel av de som flykter, er kvinner og barn.
– Kvinner og barn er i en ekstra sårbar situasjon. Mange risikerer å bli utsatt for trafficking, vold og utnyttelse, sier Georgsen.
Konflikt og klimaendringer tvinger folk på flukt
En av de største flyktningleirene i verden er i Dadaab i Kenya. De som bor her, er blant mange som befinner seg i en kritisk situasjon. De allerede begrensede matrasjonene, kan bli ytterligere redusert på grunn av kutt i finansieringen.
– Vi hører fra kollegaer at barn sover under åpen himmel, fordi det ikke er nok plass i de provisoriske teltene som folk har laget av gamle klær og grener. Leiren er overfylt. Den huser tre ganger så mange mennesker som den er ment for, og mange går sultne til sengs om kvelden, forteller Georgsen.
Han mener finansiering av flyktningrespons er viktig – men ikke nok.
– Det internasjonale samfunnet må ta tak i de grunnleggende årsakene til at folk blir tvunget på flukt, som konflikt og klimaendringer. Hvis ikke, vil denne krisen øke i omfang årene som kommer, sier Georgsen.
Les også: – Pakistan betaler nå en høy pris for rike lands forbruk