- Sandra Borch anklager NRK for «etnisk gransking» - 04.11.2024
- Lanserer undervisningsmateriell om frivillighet - 04.11.2024
- Fra trange kår til forskerjobb - 04.11.2024
Andelen kvinner i arbeid eller utdanning lå nesten ti prosentpoeng under menn. 57 prosent av kvinnene som avsluttet introduksjonsprogrammet for nyankomne innvandrere i 2011 var i jobb og/eller i utdanning fem år etterpå.
Blant menn var det tilsvarende tallet 66 prosent, ifølge rapporten Tidligere deltakere i introduksjonsordningen 2011–2015.
– Mens andelen som kommer seg i jobb og/eller utdanning blant kvinner, øker i årene etter avsluttet program, er det motsatte tilfelle blant menn. Her er andelen helt stabil eller faktisk nedadgående, sier seniorrådgiver Harald Lunde i Statistisk sentralbyrå (SSB) til ssb.no.
Overkvalifiserte i sevice-bransjen
Blant deltakerne som kommer seg ut på arbeidsmarkedet innen ett år etter avsluttet program, jobber de fleste i salgs- og serviceyrker eller som renholdere og hjelpearbeidere.
Selv blant de med universitets- eller høyskoleutdanning er det få som innehar andre typer yrker, for eksempel lederyrker eller yrker med krav til høyere utdanning.
– Så mange som 90 prosent av dem med universitets- eller høyskoleutdanning ser ut til å kunne være overkvalifisert til jobben sin, ved at de er ansatt i yrker uten krav til høyskoleutdanning året etter avsluttet introduksjonsprogram, forteller Lunde.
Unge med somalisk og eritreisk opprinnelse
Somaliere og eritreere var i klart flertall blant dem som gikk ut disse årene. Tallet på deltakere fra Syria gikk kraftig opp mellom 2014 og 2015.
– Det er i det store og hele relativt unge mennesker som deltar på programmet. Nesten 90 prosent av dem som gikk ut i 2014 og 2015, var under 45 år, påpeker Lunde.