- Norskpolakker viser solidaritet med LHBTQ+ personer i hjemlandet - 13.08.2020
- Polakker fikk ikke stemt: Posten beklager feil - 31.07.2020
- Polakker i Norge testes ikke for korona - 07.04.2020
Gravejournalist og forfatter Einar Haakaas har gått igjennom hundrevis av nye og gamle dommer til gjengmedlemmene, skriver Fagbladet. Forfatteren har snakket med flere kilder som mener barnevernet ikke har greid å fange godt nok opp utsatte unge gutter.
Utsatte gjengsoldater
Den prisvinnende tidligere Aftenposten-journalisten Haakaas har undersøkt Norges største gjeng, Young Bloods. Han har analysert dens struktur. Under ledelsen med internasjonale tilknyttelese, finner man voldsmenn. Nederst i hierarkiet finner du rekruttene, fotsoldatene og løpeguttene:
– De er mest utsatte. Kjennetegnet på rekruttene er at de kommer fra fattige familier, har fraværende fedre og føler de møter stengte dører i det norske samfunnet.
I det du har fått en gjeng, blir det et helvete å gjøre noe.
Ikke nok å styrke barnevernet
Haakaas mener at et styrket barnevern må til for å stoppe rekrutteringen. Tall fra barnevernet viser et behov for endring. I sin bok forteller han at nesten hvert tiende barn på Søndre Nordstrand og Holmlia har vært i kontakt med barnevernet. Det er dobbelt så mange som i resten av Oslo, ifølge tall fra Aftenposten.
Bjørn Ingar Skogvang jobber i statlig barnevern og er virksomhetstillitsvalgt i Barne-ungdoms og familieetaten, Bufetat.
– I det du har fått en gjeng, blir det et helvete å gjøre noe. Vi har klart det før i Oslo, men det er tungt arbeid. Det er liv som allerede er ødelagt. Med forebyggende arbeid kan du faktisk hindre at liv blir ødelagt, sier Skogvang.
Ekspertene er enig om at barnevernet skal styrkes, men man skal sørge for at de ikke havner i barnevernet.
– Noe av det aller viktigste som kan gjøres for å hindre fremveksten av gjenger, er å være til stede med gode rollemodeller i nærmiljøet, mener Skogvang.
Kildet til problemet: fattigdom
Kjell Arne Lie jobber i kommunalt barnevern og er leder for Barnevernsgruppa i Fagforbundet. Han vokste opp på Bjølsen i Oslo og startet med å jobbe på fritidsklubb i 1980. Han er enig i at forebyggende arbeid forhindrer større problemer i ungdomsmiljø.
Både Lie og Skogvang er enig i at det absolutt viktigste er bekjempelse av fattigdom blant barn.
– Haakaas har så rett i det han skriver om barnefattigdom. Det er vondt når jeg ser barn vokse opp i fattigdom i mitt daglige arbeid. Det er familier som gir fantastisk omsorg, men som ikke har råd til hyller til å organisere klærne sine i. De må prioritere mat. Det er ekkelt urettferdig og ikke riktig, sier Lie.
Han mener at ulikhetene i samfunnet gjør at folk mister håpet om verdige liv, og det er farlig.
– I Norge er det noe veldig galt om du er fattig, for her er aller rike. Det er en sannhet i samfunnet. Når du ikke faller inn under dette, har du en kjempeutfordring. Hjelp til fattige familier er det absolutt viktigste, sier miljøterapeut Skogvang.
Tall fra SSB viser at barnefattigdommen øker i Norge. Nå vokser over 100.000 barn opp i fattigdom.