- Norskpolakker viser solidaritet med LHBTQ+ personer i hjemlandet - 13.08.2020
- Polakker fikk ikke stemt: Posten beklager feil - 31.07.2020
- Polakker i Norge testes ikke for korona - 07.04.2020
På kvinnedagen møtte statsminister Erna Solberg, kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner og barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland kvinner med minoritetsbakgrunn.
Ni måneder senere sendte de samme statsrådene en invitasjon til somaliske menn. Formålet med møtet var å vise at også menns stemme er viktig for regjeringen.
Åtte samfunnsengasjerte menn med somalisk bakgrunn ble invitert til samtalen på Frivillighetshuset på Tøyen. De fikk 45 minutter med statsrådene. Deres innspill skulle hjelpe politikere til å finne ut hva de kan gjøre for at «alle i dagens Norge kan leve frie liv», som var et av spørsmålene deltakere fikk på forhånd.
Det er en start, men ikke en prioritering.
Somaliske kvinner
Mennene fortalte statsrådene om sine største utfordringer og om hvordan de har tenkt å bidra til likestilling.
Mennene ble også spurt om somaliske kvinners utfordringer.
Blant somaliske kvinner er nemlig arbeidsdeltakelsen lav. Statsrådene ønsket derfor innspill til tiltak som kan være effektive for å få somaliske kvinner i jobb.
Presse på arbeid
Utrop spurte deltakerne om hva de tenkte om møtet. En av dem var minoritetsrådgiver ved IMDi Mubarak Beegsi. Han svarte blant annet på hvilke tiltak som må til for å få somaliske mødre til å integrere seg i samfunnet:
– Realiteten er at mange av dem er alenemødre med fem, seks unger. Jeg sa til statsråd Helleland at regjeringen fokuserer altfor mye på arbeidslinja, mens de glemmer at disse kvinnene har mye bagasje med seg. De har kanskje ikke betalt strøm eller husleie. Det å jobbe er det siste de tenker på. Man må heller sikre de nødvendige, menneskelige behovene først, og så kan man tenke, «Hun må få seg en jobb. Hva er det hun liker å gjøre?» Jeg føler at både systemet, Nav og politikere sier «Du må jobbe!», mens hun har sju unger hun skal oppfostre, sju foreldremøter. La oss først sørge for at hennes psyke er stabil og at hun har det hun trenger.
Kritiske stemmer
Alle vi pratet med var fornøyde med at møtet.
– Det gikk veldig bra, det var positivt for meg at staten skjønner at vi trenger slike møter for å finne gode løsninger, sa samfunnsdebattant Mohamed Amaleti fra Fredrikstad.
Noen av de somaliske deltakerne fortalte at de snakket med statsråd Sanner om vanskelige temaer.
– Jeg sa, «Hvis du virkelig er opptatt av integreringsmeldingen, da må du inkludere de avgjørelsene for de folka de gjelder. For det første må du ha gjenspeiling av befolkningen hos deg, i din egen stab». Det betyr å ha ansatte med en annen bakgrunn som skjønner grasrota. Det virket som om han ble stresset og svarte, «Men jeg er her nå». Og det er bra! Det er en start, men ikke en prioritering. Det er ingen tvil om det, sier en av debattantene som ønsket å være anonym.
Flere av de som var tilstede på møtet var enige, men de ønsket ikke å snakke med media.
Flere møter av denne type er foreløpig ikke planlagt.
Les også Utrops analyse av arbeidssituasjon til somaliske kvinner i Norge.