- Sandra Borch anklager NRK for «etnisk gransking» - 04.11.2024
- Lanserer undervisningsmateriell om frivillighet - 04.11.2024
- Fra trange kår til forskerjobb - 04.11.2024
Første kull med flyktninger skal ut i praksis hos Hafslund Nett i januar, melder selskapet via en pressemelding.
– Ved OsloMet er vi glad for å kunne tilby kompletterende utdanning, blant annet for ingeniører. Det er et program som er rettet mot flyktninger som har høyere utdanning hjemmefra, men som sliter med å komme inn i det norske arbeidsmarkedet, sier Curt Rice, rektor på OsloMet.
God integrering handler om å hjelpe flyktninger til å delta i samfunnet. Med strategien Integrering gjennom kunnskap. Regjeringsstrategi 2019-2022 ønsker regjeringen å få flere flyktninger i jobb, med tiltak som ingeniørfaglig språkopplæring, utdanning og samarbeid med sosiale entreprenører.
Flere godt kvalifiserte kandidater
En forutsetning for at programmet lykkes, er at bedrifter er villige til å gi kompetente flyktninger en mulighet.
– Vi i Hafslund Nett er opptatt av å ta vår del av samfunnsansvaret. Da vi fikk en henvendelse fra OsloMet, tente vi umiddelbart på saken. Vi fikk tilsendt CV-ene til fire relevante studenter. Vi gjennomførte intervjuer med alle fire og bestemte oss for å tilby praksisplass til to av dem. En skal jobbe med nettilknytning og en med nettinformasjon, forteller Annikken Pettit Nystrøm, HR-rådgiver i Hafslund Nett.
For å kvalifisere seg må studentene ha fullført minst B1-nivå i norsk og ha relevant utdannelse. Studieprogrammet er lagt opp for å øke deres kompetanse innen språk og arbeidsforhold.
– En typisk kandidat er mellom 20 og 40 år og har vært i Norge i to år. Alle har fullført bachelor eller mer. Mange har relevant arbeidserfaring fra hjemlandet, sier Kirsten Aarset prodekan for utdanning for fakultet teknologi, kunst og design.
Bedrifter må ta et større samfunnsansvar
Mange flyktninger sitter på kompetanse som er verdifull for norske bedrifter. I en næringsundersøkelse fra Integrering- og mangfolddirektoratet svarer likevel omtrent halvparten av næringslivsledere at de ikke ønsker å tilby flyktninger praksisplass i sin bedrift.
– Gjennom dette programmet får vi flinke ingeniører i arbeid hos oss, samt gitt relevant arbeidserfaring, som er viktig for at flyktninger skal komme seg ut i arbeid. De er kunnskapsrike og motiverte, og har gitt et svært godt inntrykk, sier Kristin Lian, administrerende direktør i Hafslund Nett.