- Ny rapport kritisk til forholdene i greske flyktningleire - 21.12.2024
- Mer midler til Mela-huset etter budsjettforlik - 20.12.2024
- HumanJul vil tilby en inkluderende feiring - 19.12.2024
Nylig avsluttet det høring om eventuelt avskaffelse av au pair-ordningen. En av Skandinavias største byråer frykter avskaffelsen vil utestenge unge kvinner som kommer fra utenfor EØS-landene.
I mars la regjeringen ut forslaget om å avvikle au-pair-ordningen i Norge, i tråd med et vedtatt punkt i Hurdal-erklæringen i kjølvannet av de rødgrønnes valgseier høsten 2021.
Regjeringen foreslår blant annet å fjerne muligheten for å søke oppholdstillatelse som au pair i Norge.
– Vi vil ha skikkelige arbeidsforhold for alle, også når arbeidet skjer i hjemmet. Selv om mange au pairer har det fint hos familiene de bor hos, har ordningen også for noen blitt et smutthull for å få billig arbeidskraft. Den tiden der au pair-ordningen reelt sett var en kulturutvekslingsordning er forbi, uttalte arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen til regjeringen.no tidligere i år.
Sårbar gruppe
Totalt er det nå 1.100 personer med gyldig au pair-tillatelse i Norge. 85 prosent av dem kommer fra Filippinene. Au pairer får betalt 5.900 kroner i måneden. I tillegg får de dekket kost og losji.
– De jobber inntil 30 timer i uken, og har bare rett på én fridag i uken, pluss fri på én fast ettermiddag i uken. De bor hjemme hos dem de jobber for, og de fleste er veldig langt hjemmefra. Så dette er veldig sårbare arbeidstakere. Det er også en av grunnene til at vi ønsker å avvikle ordningen, sa arbeidsministeren til NTB/Finansavisen i et intervju denne våren.
– Symbolpolitiske tiltak
Natalia Ravn-Christensen, sjef for byrået Energi Au Pair, kaller en mulig avvikling for “ren symbolpolitikk”.
– Regjeringens forslag om å avvikle au pair-ordningen er begrunnet i dårlige arbeidsforhold og utnyttelse. Regjeringen har hverken fakta eller dokumentasjon som understøtter dette. Tvert imot viser faktiske tall at lovbrudd og utnyttelse kun skjer i marginalt omfang.
Videre viser hun til at UDIs statistikk viser at det siden 2014 er under en prosent av vertsfamiliene som blitt utestengt fra ordningen i en kortere periode.
– Siden 2017 har det vært mulig å utestenge vertsfamilier for grov utnyttelse av ordningen i enten “opp til 10 år” eller “for alltid”. Ifølge UDI har kun én vertsfamilie blitt utestengt
på bakgrunn av denne paragrafen. Med andre ord, på over 5 år har UDI kun behandlet én sak der de har funnet begrunnet mistanke om grov utnyttelse av ordningen.
Når ordningen misbrukes
Christensen anerkjenner at det finnes misbruk i alle typer ordninger.
– Folk som er skyldige blir tatt av systemet og får ikke au pair mer. Det er viktig at man omtaler disse sakene og at systemet slår hardt ned på misbrukere. Men det er uklokt å stenge en ordning og straffe tusenvis av au pairer og vertsfamilier, inkludert barn, for noe de ikke kan bebreides for.
Hun mener det har vært lite kontakt mellom byråene og politikerne.
– Selv om vi er det største au pair-formidlingsbyrået, og formidler de fleste au pairer som kommer til Norge, har verken Justisdepartementet eller politiske partier noen gang kontaktet oss for å spørre om statistikk, råd, au pairens behov, om au pairens velvære, om forslag til forbedringer eller annet. Dette viser at politikerne egentlig ikke er interesserte i å vite hvordan ordningen faktisk fungerer.
– Utengelsen er rasistisk motivert
Au pairer som har vært i kontakt med byrået sier de føler seg truffet av det de ser på som “en diskriminerende retorikk”.
– Når en norsk jente reiser til Australia eller USA som au pair og jobber på dårligere vilkår, så er det kulturutveksling, men når en sør-afrikansk eller filippinsk jente kommer til Norge og er au pair med det som, som regel er bedre vilkår, så er det ikke kulturutveksling lenger. Da kalles det for slaveri, sier Christensen.
Au pairer fra Asia og Afrika opplever det som direkte rasistisk at de utestenges fra Norge,
mens norske ungdommer fortsatt kan reise til utlandet som au pairer under samme vilkår, mener hun.
– EU-borgere kan fortsatt komme hit som au pairer, så jeg forstår tankegangen
deres når de sier at “It`s only because we are black”. Mange au pairer mener at den ekte grunnen til at ordningen avskaffes er at Norge rett og slett ikke ønsker flere ikke-europeiske utlendinger til landet. Derfor stenger politikere dørene for ungdom fra «tredje land» uten å gi dem et reelt alternativ.
Usolidarisk tankegang
Videre kaller hun tankegangen bak for “udemokratisk, diskriminerende og usolidarisk”.
– 90 prosent av au pairene som trenger au pair-tillatelse ville aldri kunne besøke Norge i det hele tatt. Og selv om noen får råd til å besøke Norge i et par uker en gang i livet, så kan ikke dette sammenlignes med den mulighet au pairene har hvor de kan bo her i lengre periode, omgås med en norsk familie og lære norsk. Det er fryktelig urettferdig at de som ikke har andre muligheter til et opphold i Norge utestenges, mens europeere som uansett kan komme er de som fortsatt vil ha muligheten.
– Hva tror dere er grunnlaget for avviklingen?
– LO har hatt dette på agendaen gjennom flere valgperioder. I valgkampen betalte LO mange millioner kroner til Arbeiderpartiet, SV, samt Sp, og de forventer avskaffelsen av ordningen i retur. LO har brukt sin politiske makt til å komme med udokumenterte påstander i media om at au pair-ordningen er grov utnyttelse og en form for «slaveri». LO har ikke klart å bekrefte disse påstandene med fakta. Med denne typen hersketeknikk har de effektivt sørget for at kun noen ytterst få av alle som er for ordningen, og vet hvor godt den fungerer i praksis, tør å ytre seg i det offentlige rom.
Ingen får det bedre hvis au pair-tillatelse blir avskaffet, sier hun videre.
– Ikke au pairer, som mister deres eneste mulighet til å komme til Norge, ikke barnefamilier, ikke Norge og dets samfunnsøkonomi. De eneste som får noe positivt ut av avskaffelsen er LO og de venstreorienterte partiene som kan feire en ny «seier» med en bismak av folks ødelagte drømmer.
– Vil vrake Norge og reise til USA
– Hvordan vil byrået rammes av en eventuell avvikling?
– Jeg har bygget Energy Au Pair i over 17 år og nå er det svert usikkert om firmaet vil kunne overleve. Det vil alltid finnes behov for å avlaste barnefamilier i en travel hverdag, og foreløpig planlegger vi å formidle au pairer som er EU-borgere, og som dermed ikke trenger au pair-tillatelser.
I de siste fem årene var ca. 10 prosent av firmaets formidlinger au pairer som er EU-borgere.
– For folk er det enklere og billigere for vertsfamilier å ha en au pair fra EU. Realiteten er dessverre at europeiske unge heller vil reise som au pairer til USA, Australia eller New Zealand enn til Norge. Det er forståelig. Kulturforskjellen mellom Tyskland og Norge er ikke så stor at det er like spennende for ungdommer å velge å være au pair i Norge. Vi regner med at det blir flere vertsfamilier som vil ønske å ha en au pair, enn au pairer som velger Norge som deres destinasjon.
Kan flytte virksomheten
Hun frykter også at mindre regulerte alternativer kan dukke opp.
– Nå er au pairer veldig godt beskyttet, og det er utviklet et godt fungerende «apparat». Dette vil dessverre forsvinne når au pair-tillatelsen blir avskaffet. Hvis regjeringen avskaffer au pair-tillatelsen, vil beskyttelse for au pairer fra EU bli dårligere. Vi vil måtte tilpasse arbeidet til de nye realitetene.
– Vurderer dere også å flytte virksomheten?
– Vi formidler også til svenske og danske vertsfamilier og vil fortsette med det. Selv om vi er det største au pair-formidlingsbyrået i Danmark, er disse to markeder neppe nok til at vi overlever. I praksis finnes det ikke en bedre ordning for kulturutveksling enn au pair-programmet. Vi fortsetter å formidle au pairer til vertsfamilier i Norge og vi håper at fortsatt mange vertsfamilier og au pairer får glede av ordningen i fremtiden, selv hvis det kun blir EU-borgere.