Dette klesplagget blir forbudt å bruke på franske skoler

Franske myndigheter forbyr det islamske klesplagget abaya på skolene etter sommerferien.

Frankrikes utdanningsminister Gabriel Attal sier myndighetene planlegger å forby det islamske klesplagget abaya på franske skoler etter sommerferien.

I Saudi-Arabia er det påbudt for kvinner å bruke abaya på offentlige steder, mens niqab er valgfritt. Det religiøse politiet mutaween har ansvaret for at kvinner bruker abaya.

Abaya er en islamsk tradisjonell drakt som brukes av mange muslimske kvinner og består av en lang kappe.
Foto : Hijabis4ever
Frankrikes utdanningsminister Gabriel Attal forbyr det islamske klesplaggetm abaya.
Foto : Wikicommons/Enrique Prazian

– Det vil ikke lenger være mulig å ha på seg abaya på skolen, uttalte Attal til den franske TV-kanalen TF1 søndag.

Ifølge utdanningsministeren er klesplagget et brudd på Frankrikes strenge sekulære lover innenfor utdanning, og han planlegger å gi klare nasjonale retningslinjer til skoler over hele landet innen skolestart 4. september.

Abaya er en islamsk tradisjonell drakt som brukes av mange muslimske kvinner og består av en lang kappe. Det har vært forbudt med alle synlige religiøse symboler på offentlige franske skoler siden 2004, inkludert hijab. Siden 2011 har det også vært forbudt med ansiktsdekkende hodeplagg i offentlige rom i Frankrike.

Ingeborg Misje Bergem er stipendiat ved Universitetet i Oslo og skriver doktoravhandling om fransk samfunnsliv. Hun mener utviklingen i fransk politikk kan forklares på flere måter.

– Frankrike har en litt annen tradisjon enn resten av Europa når det kommer til religion i offentligheten, og det er flere historiske årsaker til det. Det er viktig at det offentlige rom skal være nøytralt, og derfor forbyr man borgerne å bære demonstrative religiøse symboler, forteller hun til Vårt Land.

At Emmanuel Macron og hans regjering beveger seg til høyre i saker om religion og islam, mener Bergem er en reaksjon på blant annet angrepet i 2020, der en lærer ble halshugget etter å ha vist frem Muhammed-karikaturer.

– Det er ingen tvil om at franske politikere ofte tyr til symbolpolitikk når det kommer til islam. Istedenfor å snakke om integrering, boforhold og sosial ulikhet, blir slike konkrete regelendringer en respons på spørsmål om islams plass i offentligheten, sier hun.

(©NTB)