- Ileni kan få årets Frivillighetspris - 21.11.2024
- Canada hevder å ha avverget iransk drapsplan mot eksminister - 20.11.2024
- Norsk-pakistansk Oslo-jente finalist i Barnas Tale - 20.11.2024
SNP Samfunnsengasjerte norsk-pakistanere er en lukket Facebook-gruppe som ble opprettet av Raja. Gruppa har i dag rundt 13 000 norsk-pakistanere som medlemmer.
– For meg er ikke Facebook-gruppen et sted hvor jeg føler at ulike meninger respekteres. Hvis man mener noe annet enn admin og adminteamet kan det hagle med fornærmelser og hets, sier «Ali» til Utrop.
Mannen ønsker å være anonym, men Utrop kjenner til identiteten.
Facebook-debattanten har vært aktiv i gruppen SNP hvor Raja er en av medstifterne. Nå kritiserer Ali måten han har blitt behandlet på i gruppa.
– Systematisk trakassering
Ali sier det er en aggressiv tone i meningsutvekslingen. Han mener også at Raja, som ble kåret til Årets Osloborger i 2015, misbruker gruppen til “egne formål”.
– En admin skal være nøytral på alle måter og sørge for at samtlige diskusjoner og kommentarer er innenfor vanlig folkeskikk og at man skal kunne ha ulike meninger der ingen føler seg trakassert eller sjikanert av andre. Når da admin selv skaper diskusjoner og deretter sletter kommentarer og kaster ut folk som er uenige i hans synspunkt er han inhabil til å være admin, sier Ali.
I dag er SNP registrert som en forening i Brønnøysund.
Ali mener fornærmende språkbruk og hets har foregått systematisk i en forening som utgir seg for å være demokratisk bygd.
– Nå er det på tide at noen tar tak i dette og står opp mot trakassering og hån av andre medlemmer, sier Ali.
Han og en kvinnelig medlem i gruppen skal ha fått grove lydfil-meldinger fra Raja. Utrop har hørt på lydfilen.
– Han kalte henne for “bitch”, “jævla kjerring”, osv. Kvinnen havnet dessverre i sjokk da hun ikke forventet den type melding, og begynte å gråte på grunn av den grove språkbruken.
Raja skal ifølge mannen også ha sendt ham en talemelding med grovt og seksuelt ladet innhold:
– Han sa jeg “slikket ræva til Abrar” (jour. anm, Abrar Ul-Haq, som er pakistansk sports- og kulturpersonlighet og politiker) og at jeg kunne klatre på kjønnsorganet hans. Han brukte ordet “ghandoo” (jour. anm. nedsettende betegnelse for homofil mann på urdu) i talemeldingen, sier han.
Innrømmer ordbruk
Utrop har snakket med Mohsan Raja for å høre hans side av saken. Overfor Utrop anerkjenner han at han brukte noen av ordene som kommer frem i lydmeldingene.
Han erkjenner uetisk og ikke akseptabel ordbruk.
– Samtidig vil jeg minne på at å dele lydopptak og screenshot fra en lukket gruppe uten samtykke fra involverte parter er uetisk og mest sannsynlig ulovlig.
Videre mener han at begge parter i konflikten tok i bruk uheldig ordbruk.
– Jeg har også bedt begge om unnskylding for min ordbruk. Han mener at det handler om en situasjon hvor han også er en utsatt part i saken, og minner på at en sak alltid har to sider. Vedkommende som har kontaktet utrop har også kommet med fornærmelser mot meg, og lagt frem detaljer fra en diskusjon som er tatt ut av sammenheng. Jeg opplevde diskusjon rundt meg på SNP og andre steder på nettet som en langvarig heksejakt. Videre følte jeg at jeg ble presset inn i et hjørne over flere dager.
Sterke meningsutvekslinger
Raja er administrator i gruppa, og presiserer at han utalte seg som privatperson og ikke som admin av SNP. Han presiserer at resterende av admin har vært tydelige på at de tar avstand fra uheldig ordbruk fra begge parter i saken uavhengig av rolle.
– Jeg skriver mine meninger ganske ofte som privatperson, siden adminrollen innebærer at man skal være nøytral.
Han mener saken med den overnevnte samfunnsdebattanten startet etter en sterk diskusjon om Abrar Ul-Haq.
Ul-Haq skulle opptre under årets Mela-festival, og Raja oppfordret folk til å boikotte.
– Diskusjonen med motparten startet etter min deltakelse under årets melafestival. Dagen før oppfordret jeg SNP medlemmer til å boikotte en av stjernene fra Pakistan som skulle opptre. Senere ombestemte jeg meg og deltok i en fredelig markering under hans opptreden, som støtte for det politiske partiet i Pakistan jeg støtter. Etter markeringen hadde vi en samtale med denne artisten, og tok bilder av dette.
Kommentarer haglet etter bilde
Raja valgte etter møtet å legge ut et bilde av Ul-Haq og seg selv, og da rant de negative kommentarene inn, ifølge han.
– Kommentarer jeg opplevde som trakkaserende haglet etter bilde jeg valgte å legge ut på gruppen av artisten og meg selv. Kritikken fra medlemmene i gruppen gikk på at han etter å ha sterkt oppfordret til boikott av artistens fremtreden på mela festivalen, ikke bare var tilstede under opptreden men i tillegg tok bilde sammen med artisten.
Nekter for blokkering
Raja benekter i tillegg for å ha blokkert begge fra SNP-gruppen på Facebook.
– Kvelden før ting gikk over styr skrev jeg to offentlige poster på SNP poster, hvor jeg grundig forklarte ståstedet mitt i saken og hvorfor jeg hadde gått fra oppfordring til boikott til en fredelig støtte markering til partiet i Pakistan. Likevel fortsatte de samme personangrepene. Dette pågikk over et par dager.
– Når det gjelder kommentaren som du sendte til Facebook-debattanten, kjenner du deg igjen i hans kritikk?
– Jeg brukte et uheldig språk, men nevnte ikke noen kroppsdeler slik han påstår. I etterkant har jeg også beklaget overfor vedkommende. Vil presisere at hans ordbruk var i samme gate som min egen. Han hengte meg også ut på SNP gruppen og på sin personlige profil og andre nettsteder med beskyldninger og antakelser om min person, som jeg personlig opplevde at ikke medførte riktighet.
Ikke ment homofobisk
Når det gjelder bruken av ordet “ghandoo” så var det heller ikke ment homofobisk, sier Raja.
– Jeg brukte mange banneord på punjabi som jeg ikke husker siden presset av trakkasering offentlig på nett over flere dager ble for mye for meg, videre vet jeg ikke betydningen av alle de ulike banneord jeg brukte. Jeg presiserer at jeg respekterer alle uansett kjønn eller legning.
Nye grupperegler
Raja har i fellesskap med resten av adminteamet kommet frem til konklusjonen at han tar pause på ubestemt tid fra adminrollen på SNP, og har meldt seg ut av gruppen.
– Resten av admin teamet er nå i gang med å skriftliggjøre klare regler for medlemmer i gruppen, og kjøreregler for admin og moderatorer, forteller han.
– SNP er et viktig nettsted for å dele informasjon som er relevant for pakistanere som bor i Norge. Gruppen er Norges største for folk med pakistansk bakgrunn, og har 13.000 medlemmer. Medlemmer som bruker ikke akseptabel språk og ytrer direkte personangrep mot andre medlemmer i gruppen fjernes fra gruppen med umiddelbar virkning.
Raja sier han tar selvkritikk for måten han overreagerte på i en presset situasjon og ønsker å presisere at han ytret seg som privatperson og ikke på vegne av SNP teamet.