- Sakprosa-Brage til Ayesha Wolasmal - 23.11.2024
- Zahid får stipend fra Vestland fylkeskommune - 22.11.2024
- The War That Must Never Be Fought - 22.11.2024
I forslaget til statsbudsjett for 2024 som regjeringen la fram fredag morgen, foreslås det å kutte kvoten for overføringsflyktninger fra 2.000 plasser til 1.000 plasser.
Regjeringen skriver at nivået på kvoteflyktninger må ses i sammenheng med nivået på asylankomster, særlig fra Ukraina.
– En reduksjon av kvoten på 1.000 plasser frigjør om lag 164,7 millioner kroner i 2024, og samlet omtrent 3 milliarder kroner i perioden 2025-2028. Pengene som spares inn skal blant annet brukes til å betale for flyktningene som allerede har kommet og er forventet å komme i 2024, ifølge regjeringen.
– Vitner om forskjellsbehandling
Birgit Oline Kjerstad, medlem av Kommunalkommiteen på Stortinget og SVs innvandringspolitiske talsperson, har følgende kommentar til regjeringens statsbudsjett og kuttet i kvoteflyktninger:
– Vi kan ikke forskjellsbehandle mennesker på flukt fra krig og elendighet på denne måten, sier hun til Utrop.
Hun mener en budsjettsøkning er langt å foretrekke:
– Vi forstår at mange kommuner er under press etter ett og et halvt år med en enorm innsats for å bosette og integrere 55.000 ukrainere, derfor vil SV øke kommunerammene, gi de mulighet til å gjennomføre den viktige oppgaven de er satt til å gjøre.
Feil tidspunkt å kutte
Tall fra FNs høykomissær for flyktninger viser at det er over 110 millioner mennesker på flukt.
– Aldri har tallet mennesker på flukt vært så høyt, og det er helt feil tidspunkt å kutte i vår kvote.
Hun viser til de signalene som Norge sender ut med denne kuttpolitikken:
– SV har i en årrekke tatt til orde for at Norge må ta imot det tallet kvoteflyktninger som FN har bedt oss om. At regjeringen nå går den andre veien og kutter den relativt lave kvoten vi tar imot gir et utrolig dårlig signal til resten av verden. Hvem skal bosette kvoteflyktningene når rike Norge kutter?
FN har anbefalt 5000
Norsk Folkehjelp er kritiske til budsjettforslaget, og viser til at FNs høykommissær for flyktninger har bedt Norge om å ta imot 5000 kvoteflyktninger i året.
– Når behovet for å stille opp er størst er det et stort svik at regjeringen foreslår å kutte antall overføringsflyktninger til 1000. FN, Norsk Folkehjelp og mange andre mener at Norge bør ta imot 5000, sier Milena Tevanovic i Norsk Folkehjelp via en pressemelding.
Også Dagfinn Høybråten, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, er kritisk.
– Mange land opplever nå konflikt og angrep, som Sudan. Det er flom i Libya, Libanon opplever økonomisk kollaps, Syria har enorme behov etter jordskjelvet tidligere i år og klimaendringene rammer landene hardt. På grunn av Ukraina-krigen har matprisene mangedoblet seg, bensinprisene har skutt i været og prisen på matolje har økt, skriver Høybråten i en pressemelding.
Les også:
Hjelpeorganisasjoner raser mot budsjettet: – Svikter verdens flyktninger