- Ileni kan få årets Frivillighetspris - 21.11.2024
- Canada hevder å ha avverget iransk drapsplan mot eksminister - 20.11.2024
- Norsk-pakistansk Oslo-jente finalist i Barnas Tale - 20.11.2024
– En av konklusjonene våre, er at arbeidet som gjøres i dag for å følge med på og hindre denne typen ytringer er begrenset, sier forsker Jan-Paul Brekke, som har skrevet rapporten sammen med kollegene Audun Beyer og Bernard Enjolras.
Rapporten Antisemittisme på nett og i sosiale medier i Norge, Kjennetegn, avsendere og motvirkning er den første i Norge som har undersøkt forekomsten av antisemittisme på internett og i sosiale medier, melder samfunnsforskning.no.
Rapporten er utført av Institutt for samfunnsforskning (ISF) på oppdrag fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet.
Forskerne har identifisert fem grupper som peker seg ut som avsendere av antisemittiske ytringer.
Ulike orienteringer
Forskerne har identifisert fem grupper som peker seg ut som avsendere av antisemittiske ytringer. Gruppene er: ytre høyre, ytre venstre, konspirasjonsmiljøer, samt ytterliggående muslimske og kristne miljøer.
Et annet skille mellom avsendergruppene er om de er nasjonalt eller internasjonalt orientert. Ytre høyre-miljøene peker seg ut ved en bevisst antisemittisk agenda, mens ytre venstre-miljøene har blikket rettet mot Israel-Palestina-konflikten.
Forskerne undersøkte muligheten for å bruke spesialisert programvare for å overvåke forekomsten av antisemittiske ytringer på nett og i sosiale medier. Men dette kan vise seg å være teknisk krevende, og gå utover personvern og ytringsfrihet.
– Her er det viktig å også ta andre hensyn i betraktning om man vurderer slike tiltak, sier Brekke.