De seks filmskaperne som har fått idéutviklingstilskudd fra Norsk filminstitutt (NFI) til hvert sitt fiksjonsprosjekt er:
Adel Khan Farooq: Fryktet/Flyktet (spillefilm)
Viktor Baran Gelir Enoksen: Sápmi Rising (dramaserie)
Ibrahim Mursal Warsame: Det ondes lønn (spillefilm)
Mahmona Khan: Amina (spillefilm)
Victor Quach: En kort reise til fred (spillefilm)
Meena Rathore: Scandinavian hygge (spillefilm)
Det melder NFI i en pressemelding.
Tilskuddet er på 200 000 kr. Blant 63 søknader ble altså disse seks valgt ut av juryen.
– Vi er glade for responsen på utlysningen og de mange sterke søknadene. Vi har hatt mulighet til å prioritere hele seks prosjekter i denne runden. NFI ser på dette som et godt tiltak i vårt inkluderingsarbeid. Tilskuddet bidrar til å sikre god representasjon og en bredde av fortellerstemmer, sier Terez Hollo-Klausen, avdelingsdirektør utvikling, spill og publikum på Norsk filminstitutt.
– Relevante historier som ennå ikke har funnet veien til norske skjermer
De innsendte søknadene ble vurdert av en jury med mangfoldskompetanse.
De som vedtok tildelingen denne uka, består av Thomas Talawa Prestø, koreograf og kunstnerisk leder, Tabanka Dance Ensemble, Amy Black Ndiaye, manusforfatter, serieskaper og skuespiller, kjent bl.a for NRK-serien Verden er min, Ihra Lill Scharning, kunstner og filmskaper, bl.a representert i Nasjonalmuseets åpningsutstilling Jeg kaller det kunst og Cecilie Aspenes, filmkonsulent fiksjon NFI.
Dette skriver juryen om søknadene:
– Søknadene beviser at dette er et viktig tiltak, fordi det finnes mange stemmer med lidenskap, talent og potensiale. Vi har blitt introdusert for engasjerende, viktige og sosialt relevante historier som ennå ikke har funnet veien til norske skjermer. Fra historiske begivenheter til moderne fortellinger, fra fantasy til sosialrealisme, fra det dypt personlige til det observerende, fra talentfulle debutanter til mer etablerte film- og serieskapere.
Formålet med midlene fra NFI er å bidra til mangfold i skaperleddet og utvikling av personlig fortellerevne for ulike regissører og serieskapere, heter det videre i pressemeldingen. Deretter kan filmskapere eller idéskapere med mangfoldsbakgrunn utvikle en idé til fiksjonsfilm eller dramaserie for videre presentasjon til produsenter og distributører.
– Vårt endelige utvalg – fem spillefilmer og en dramaserie – representerer seks unike fortellerperspektiv som overbeviste oss med sine forfriskende karakterer, tydelige konsepter og engasjerende historier. Vi gleder oss til å se disse prosjektene realisert i nær fremtid», skriver juryen videre i sin begrunnelse for tildelingen.
Skal styrke rekruttering
Tildelingen, som retter seg mot filmskapere med mangfoldsbakgrunn, ble opprettet i år for å styrke rekruttering på filmfeltet, og videreutvikle talenter.
Midlene kommer fra Kultur- og likestillingsdepartementets bevilgning for 2023 til mangfoldsarbeid på filmfeltet.