- Sandra Borch anklager NRK for «etnisk gransking» - 04.11.2024
- Lanserer undervisningsmateriell om frivillighet - 04.11.2024
- Fra trange kår til forskerjobb - 04.11.2024
Ett minutts stillhet ble avholdt på Grønland Torg for ofrene før man åpnet for apellene.
Jødiske Ervin Kohn fra Antirasistisk senter ba en jødisk bønn for å ære ofrene for terroren, mens han sto sammen med norsk-somaliske Marian Hussein og foran et hundretalls fremmøtte.
Gud full av barmhjertighet, gi vingene av din herlighet i fellesskapet av de hellige og de rene.
Vi vil at våre muslimske brødre i Oslo skal føle at de ikke står alene
Han snakket også om likhetene med det som skjedde sist fredag i Christchurch, og terrorangrepene i Oslo 22. juli.
– Christchurch og Oslo er nesten like store. I Christchurch bor det 400.000 innbyggere, byen er vendt mot havet, og det er omringet av snødekte fjell.
Sympati med muslimske ofre
Han mener det er viktig å sympatisere med ofrene, uansett tilhørighet.
– Vi i det jødiske samfunnet kjente på frykten etter synagogeskytingen i Oslo i 2006. Men vi kjente også på varmen fra fellesskapet under Fredens ring for fire år siden. Det er derfor ikke vanskelig å ha empati med våre muslimske brødre etter terroren i Christchurch. Det er ikke vanskelig å tenke seg at frykten sprer seg. Vi vil at våre muslimske brødre i Oslo skal føle at de ikke står alene.
Viktig å stå opp mot hatet
Norsk-somaliske Marian Hussein, leder for SVs inkluderingsutvalg, og koordinator for arrangementet, sa FNs dag mot rasisme nå har mer relevans i etterkant av hendelsen på New Zealand.
– FN-konvensjonene vi markerer i dag har gitt og gir flere mennesker vern og rettigheter fra rasisme og diskriminering. Samtidig viser hatet som vi daglig motarbeider at det fører til konsekvenser og tar liv.
Anne-May Grasaas, domprost i Oslo domkirke, sa at terroren mot moskéene skaper en uhyggelig nærhet til angrepene i Oslo og på Utøya.
– Ofrenes etterlatte skal ikke bære på den fortvilelsen alene. Vi har et valg om å være medmennesker, om å bli kjent med hverandre på tvers av livssyn og ulikheter, sa Grasaas.