- Utviklingsministeren: – Rekordmange på flukt trenger hjelp - 19.12.2024
- Frp og Ap uenige om svenske gjengkriminelle - 19.12.2024
- Salimi pensjonerer seg etter 35 år – fortsetter som aktivist - 19.12.2024
Kommunene Harstad, Molde, Nordre Follo, Kristiansand og Ullensvang var nominert til prisen som ble utdelt i dag under IMDis årskonferanse.
– Vi både håper og tror at denne prisen vil inspirere andre kommuner til å ta gode og aktive grep i integreringsarbeidet sitt, og at prisen bidrar til å få bosetting og integrering på agendaen, sier direktør i IMDi, Libe Rieber-Mohn.
– Siden krigen i Ukraina brøt ut, har det kommet over 65.000 flyktninger fra Ukraina til Norge. 54 000 av dem er allerede bosatt eller på vei til å bli bosatt i en kommune. Det har aldri tidligere blitt bosatt så mange flyktninger på så kort tid i Norge. Landets kommuner har vist en helt bemerkelsesverdig solidaritet, vilje og evne til å finne gode løsninger, sier Rieber-Mohn.
Stor bosetningsvilje
I sin begrunnelse skrev juryen blant annet:
– Tønsberg har stor bosettingsvilje ved at kommunen bosetter i tråd med IMDis anmodninger og bosetter flyktninger fra forskjellige nasjonaliteter, og med varierende behov for oppfølging. Kommunen har imponerende ambisjoner knyttet til introduksjonsprogram, med fokus både på personer med lite eller ingen skolebakgrunn, samt tiltak for rask overgang til jobb for personer med kort programtid.
– Kommunen demonstrerer på imponerende vis en strukturert og planmessig tilnærming til kommunens oppgave med bosetting av flyktninger, og god samhandling mellom ulike instanser som bør være involvert for å få til vellykket integrering.
Lagarbeid på integreringsfeltet
Frank Pedersen, ordfører i Tønsberg, sa etter utdelingen:
– Vi er stolte og motiverte for det videre arbeidet, og håper alle som har vært her også finner sin motivasjon.
Han fortalte under konferansen om lagarbeidet som utgjør kommunens innsats på integreringsfeltet.
– Kommunalsjefen har ledet ukentlige møter med berørte virksomheter, og hatt tett samarbeid. Ting har utviklet seg gjennom hele året. Vi har blant annet hatt tett samarbeid mellom Tønsberg kommunale eiendom, NAV og Læringssenteret fra dag én. Samarbeidet med frivilligheten har også vært godt koordinert, særlig med det ukrainske senteret “Vi Sammen”, hvor vi har etablert et permanent helsetilbud. Vi har også hatt samarbeid mellom skolen, læringssenteret, barnevern og andre instanser i kommunen. Tilgang på bolig har blitt ordnet gjennom en egen boligkonsulent.