- Zahid får stipend fra Vestland fylkeskommune - 22.11.2024
- The War That Must Never Be Fought - 22.11.2024
- Ileni kan få årets Frivillighetspris - 21.11.2024
Fredag ettermiddag arrangerte Samarbeidsrådet for Tros- og livssynssamfunn solidaritetsaksjonen #tryggibønn utenfor Islamic Cultural Centre (ICC) i Oslo. Bakgrunnen er terrorangrepene mot muslimer i Christchurch forrige uke.
Humanetikere, jøder, buddhister og hinduer var representert under aksjonen, hvor de holdt vakt utenfor moskéen mens muslimer samlet seg til fredagsbønn.
Oslos katolske biskop Bernt Eidsvig holdt en hilsen til de troende som var samlet i moskeen.
At kristne, jøder, muslimer og folk fra andre trossamfunn står utenfor og beskytter muslimer som skal til moskéen for å be er unikt.
– Som i Norge, er New Zealand et land som ikke er i krig, og hvor mennesker lever sammen med de samme lovfestede rettighetene. Likevel opplevde landet et grusomt terrorangrep forrige uke, og vi kan ikke overse at muslimer i vårt land opplever at det er litt mer utrygt å leve ut sin religiøsitet her hjemme. Det er sterkt beklagelig, og det er ikke slik vi skal ha det i vårt livssynsåpne samfunn.
Vis motstand mot hat
Like viktig som å ha handlingsplaner mot rasisme og hat er det å vise motstand i ord og handling, sa Eidsvig videre.
– Når dere, våre muslimer, opplever økt trykk basert på tilhørighet, ønsker vi å vise at vi står sammen med dere. Aksjonen #tryggibønn handler nettopp om dette. Vi ønsker å vise dere og omverdenen at vi står sammen på tvers av tro og livssyn når en av oss blir truet.
Føler oss trygge i Norge
Faisal Suhel, muslim og rådsmedlem i Samarbeidsrådet for Tros- og livssynssamfunn (STL), sier at man i Norge stort sett føler seg trygge når man skal utøve sin religion.
– Hendelser av typen som skjedde på New Zealand kommer uansett veldig nært, selv om det er på andre siden av jordkloden. Man ser polariseringen i samfunnet og økende islamhat. Jeg ser det som viktig å ha tiltak for å vise at den store majoriteten i Norge ønsker å leve sammen i fred, praktisere sin religion og være del av et harmonisk fellesskap.
– For fire år siden hadde man Fredens Ring utenfor synagogen i Oslo, hvor kristne og muslimer sto vakt. Ser du likhetene med det som skjer i dag?
– Jeg ser mange klare likhetstrekk. Jeg tenker det er spesielt omtenksomt at folk fra ulike religioner stiller opp for hverandre. At kristne, jøder, muslimer og folk fra andre trossamfunn står utenfor og beskytter muslimer som skal til moskéen for å be er unikt. Dette viser mangfoldet i STL, og er noe som vi må ta vare på, sier Suhel.