- Utviklingsministeren: – Rekordmange på flukt trenger hjelp - 19.12.2024
- Frp og Ap uenige om svenske gjengkriminelle - 19.12.2024
- Salimi pensjonerer seg etter 35 år – fortsetter som aktivist - 19.12.2024
Politiets sikkerhetstjeneste (PST) kom onsdag med en ny trusselvurdering i lys av krigen i Midtøsten. Det generelle trusselnivået heves ikke, men PST anser likevel trusselen mot israelske mål i Norge som skjerpet som følge av krigen.
I dag var Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (SLT) og flere trossamfunn invitert til statsminister Jonas Gahr Støre og statsråd Kjersti Toppe i regjeringens representasjonsbolig. 13 representanter for de ulike trossamfunnene i Norge var til stede, deriblant Det Mosaiske Trossamfund, Islamsk Råd Norge og Muslimsk Dialognettverk.
Tema var krigen mellom Israel og Hamas, og hvordan den påvirker særlig jøder og muslimer i Norge.
Pressen fikk overvære de første minuttene av møtet, men mesteparten av møtet skjedde bak lukkede dører.
Støre møtte onsdag representanter for de ulike trossamfunnene, som i over en time satt rundt et bord for å snakke om situasjonen.
– Vi har en full krig i Midtøsten og frykt for at krigen kan spre seg. Vi skal derfor være tydelig på at dette ikke er en krig som skjer i Norge, sa Støre i sin innledning til representantene.
– Det skal ikke skje i norske gater, vi skal ikke true tryggheten til norske barn og unge. Alle i Norge skal være trygge og en del av fellesskapet – det er helt avgjørende.
Respekt og forståelse
Da møtet var over var det mange av møtedeltakerne som minglet, og representanter fra jødiske og muslimske trossamfunn ble stående side om side i dialog med hverandre.
– Synet på konflikten finnes det ulike meninger om, og det hadde de rundt dette bordet. Men det gjør inntrykk på meg å høre hvilken respekt de viser for hverandre og hvordan de forstår hverandre, sier Støre til NTB.
– Min trygghet er din trygghet
Dette er representanter som mange lytter til i sine respektive trossamfunn, understreker Støre. De var alle opptatt av å understreke viktigheten av trygghet i Norge, legger han til.
– Når jødene i det mosaiske trossamfunnet sier de føler seg utsatt, så svarer de fra de muslimske organisasjonene at: «dere skal føle trygghet, og vi vil bidra til at dere føler trygghet. Vårt syn på konflikten der nede skal ikke gå utover en ung jøde i Norge som føler utrygghet på vei til skolen. Min trygghet er din trygghet». Den holdningen er veldig viktig.
– Hva ble utfallet av møtet?
– Siste ordet ble at telefonen virker begge veier. Dette er jo et koordinerende nettverk hvor de selv tar initiativ til møter, så jeg oppfordret dem til å bruke det. Og så sa jeg samtidig at vi fra regjeringens side kommer på kort varsel hvis det er ønske om samtaler og oppmerksomheter, sier Støre.
Dialog er viktig
– Å skape en varig fred er imidlertid utenfor vår makt. Det finnes likevel flere ting vi kan gjøre. Vi kan bidra til at konflikten ikke sprer seg hit. Vi kan bidra ved å bevare det unike fellesskapet av tros- og livssynssamfunn som vi har bygget gjennom 27 år med dialogarbeid, sa seneralsekretær i STL, Ingrid Rosendorf Joys, da hun holdt tale.
– Vi kan fortsette å være et eksempel på at det er mulig å samarbeide godt og konstruktivt, på tross av det som skiller oss. Vi kan fortsette å demonstrere at om vi velger å vektlegge de tingene det er mulig å enes om, så er vårt uenighetsfellesskap i stand til å utrette svært mye. For oss selv og for storsamfunnet, sa hun videre.