– Det er veldig alvorlig at bydelen har brutt loven, og det er ekstra ille at det går utover sårbare barn og unge, sier Ellen Lange (SV), medlem i bydelsutvalget i Vestre Aker til Utrop.
Et tilsyn fra Statsforvalteren i midten av september, slår fast at bydelen har brutt sosialtjenesteloven på flere punkter.
Skal vurderes individuelt
NAVs målsetting er blant annet å hjelpe barn som lever i utsatte familier ut av vanskelige livssituasjoner.
Da er NAV lovpålagt å innhente barnas synspunkter enten direkte eller gjennom foreldre. De skal også bruke tolk når det er nødvendig for at alle opplysninger kommer frem. Dette for å sikre at barnas behov blir ivaretatt og at de får den økonomiske hjelpen de har rett til.
I 19 av 20 saksmapper var det ikke foretatt en konkret og individuell vurdering.
I tilsynet kom det imidlertid frem at i 19 av 20 saksmapper var det ikke foretatt en konkret og individuell vurdering. Og alle de åtte brukerne som deltok i et intervju, sa at NAV-kontoret ikke aktivt etterspurte opplysninger om barnas behov.
Flere brukere fikk også beskjed om at de ikke kunne få hjelp til å dekke barnas fritidsaktiviteter eller utstyr til dette. Her skal NAV vurdere om familiens økonomi gir barna mulighet til å delta på de samme sosiale arenaene som andre jevnaldrende der de bor.
Bor blant de rikeste i Oslo
Lange sier det er ekstra vanskelig å komme fra en fattig familie med det stigmaet det medfører, når mange av klassekameratene kommer fra velstående hjem.
Totalt sett er bydelen, som blant annet består av Holmenkollen, Vinderen og Røa, på topp i Oslo i forhold til flere levekårsindikatorer. Her er det færrest barnehusholdninger med lav inntekt, lavest andel med liten utdanning og høyest sysselsettingsnivå. Innbyggerne har også høyest gjennomsnittsinntekt av samtlige bydeler i Oslo.
Det er imidlertid store sosiale forskjeller innad i bydelen.
Utrop besøkte tidligere i høst Hovseter og snakket med flere beboere. Som blant annet fortalte om skjult rasisme, stigmatisering, dårlige boforhold og økte husleier.
– Hvem er disse familiene?
– Det vet vi jo ikke helt sikkert. Men mange av bydelens vanskeligstilte bor i de kommunale boligene på Hovseter, der det bor en betydelig andel med minoritetsbakgrunn, sier Lange.
Økende fattigdomsproblem
Hun understreker imidlertid at det ikke bare er innvandrerfamilier som trenger økonomisk hjelp.
– Jeg snakker med fattige etnisk norske familier også, sier Lange.
Hun viser også til bydelens dårlige økonomi og at bydelen, som har vært høyrestyrt i flere tiår, nå har opparbeidet seg et underskudd på rundt 70 millioner kroner.
– Det er ganske paradoksalt at vi har noen av Oslos rikeste innbyggere, men er den bydelen som er fattigst på offentlige midler.
– Det er ganske paradoksalt at vi har noen av Oslos rikeste innbyggere, men er den bydelen som er fattigst på offentlige midler, sier Lange.
Men legger til:
– Bydelsutvalget har enstemmig vedtatt at dårlig økonomi, og nødvendige kutt i tjenester, ikke skal gå ut over barn og unge.
Lange vil imidlertid understreke at samarbeidet med bydelsadministrasjonen er bra. Men denne saken viser at ledelsen må følge opp det som gjøres nedover i systemet mer aktivt.
– Alle gjør nok så godt de kan. Men ledelsen må virkelig prioritere veiledning og kvalitetssikring, sier hun. Og da det er godt at Statsforvalteren gjør jobben sin, sier Lange.
Tar lovbruddene på alvor
Pål Sundeng Tønnessen, spesialkonsulent i bydel Vestre Aker, svarer Utrop i en e-post på vegne av bydelen.
Han sier bydelen kjenner til innholdet i rapporten, og at de har gått gjennom faktagrunnlaget og vurderingene med Statsforvalteren.
– Vi har tatt rapporten til etterretning og jobber nå med å utarbeide og iverksette en tiltaksplan for å rette opp lovbruddene, sier han.
Tønnessen sier videre at bydelen tar lovbruddene på alvor.
– Det er beklagelig at vi ikke aktivt har etterspurt og vurdert barnas behov i saker om økonomisk stønad. Og ekstra beklagelig synes vi det er at brukere skal ha fått informasjon om at de ikke har rett til å søke støtte til fritidsaktiviteter eller til andre definerte behov hos barna, sier han.
– Hvordan skal bydelen følge opp dette videre?
– Tiltakene kommer til å rette seg mot kompetanseheving, implementering og gjennomføring, i tillegg til økt kvalitetskontroll, sier Tønnessen.
Det er imidlertid bydelens oppfatning at de har rutiner og retningslinjer på plass, men at utfordringen ligger i at rutinene ikke alltid følges.
– Vi må derfor sørge for at veilederne har nok kompetanse til å kartlegge og vurdere barnas behov og rettigheter, slik at de opplever seg trygge i arbeidet. I tilsynet kom det frem at veilederne ved NAV Vestre Aker opplever at de ikke har tid til å gjøre tilstrekkelig kartlegging, sier Tønnessen.
Her viser også bydelens årsrapport fra 2022, at det har vært økning i sosialhjelpsmottakere, og en betydelig økning i antall barnefamilier som trenger hjelp fra NAV. Dette skyldes blant annet økt priser på strøm, konsumvarer og økt husleie.
– Vi må derfor også vurdere om det er behov for tiltak knyttet til organisering av arbeidsoppgavene, sier Tønnessen.
I tillegg til å ha brutt sosialtjenesteloven, fant tilsynet også at bydelen har brutt forvaltningsloven og kommuneloven.
Bydelen har fått frist til 1. desember for å komme med en tiltaksplan.