- Shelmith, Jawad og Amalie nominert til Gulljerven - 15.11.2024
- – Aktiv dødshjelp er forbudt i følge islam - 14.11.2024
- Norwegian Democrazy - 14.11.2024
I nyhetsbrevene til Norgesdemokratene kommer Jacobsen med straffbare uttalelser, mener Antirasistisk Front.
Skjermdumpene viser at han skal ha skrevet:
På tide å trekke denne verketanna nå. Personlig mener jeg at Palestina bør ryddes totalt.
Antirasistisk Front har også tatt skjermdump av fra et annet nyhetsbrev fra Norgesdemokratene, hvor de skriver:
Konflikten har også fått fram at vi i Europa, USA og Norge har store problemer med en innvandret islamsk befolkning som ikke deler eller ønsker våre verdier eller kultur, men heller innfører og opprettholder «shit hole»-kulturen sin hos oss.
Selve «shit hole» begrepet kommer fra USAs tidligere president Donald Trump, da han under en tale i 2018 refererte til Haiti og afrikanske land, og innvandringen fra disse landene.
Tolker uttalelsene som straffbare
Ifølge Antirasistisk Front kan dette tolkes som straffbare uttalelser:
– Uttalelsene bryter med straffelovens § 183, rasismeparagrafen ”som forbyr diskriminerende eller hatefulle ytringer rettet mot noens hudfarge, etnisitet, religion, livssyn, seksuelle legning eller funksjonshemning”. Dette er å støtte og oppmuntre til etnisk rensing, skriver Antirasistisk Front i en pressemelding.
Leder i Norgesdemokratene, Geir Ugland Jacobsen partiet ikke har en offisiell posisjon til krigen på Gaza.
– Men det er ingen tvil om at de aller fleste i Norgesdemokratene mener at det var Hamas som startet denne krigen, som dessverre også går utover befolkningen på Gaza, etter det bestialske terrorangrepet på israelske sivile den 7. oktober. Vi ser det som en selvfølge at Israel må få lov til å respondere med å utrydde terrororganisasjonen Hamas fra Gaza. Med tanke på at denne konflikten også sterkt preger nyhetsbildet i Norge, skulle vi nok laget en offisiell uttalelse om partiets standpunkt til konflikten.
Jacobsen forstår ikke hvorfor Antirasistisk Front holder på med skjermdumper av et nyhetsbrev som ligger åpent ute på Norgesdemokratenes side på nettplattformen Substack.
– Det er på et konspiratorisk nivå med solid «tinnfoliehatt». Hadde dere i Utrop eller Antirasistisk Front giddet, kunne dere også fulgt linken i nyhetsbrevet til Nettavisens artikkel som viser uttalelser og min respons på disse, skriver han i en e-post til Utrop.
– Hvorfor har ARF tatt kontakt med dere og ikke oss, hvis de lurer på noe? spør Jacobsen.
Hatretorikk og vold i krigens kjølvann
I kjølvannet av Hamas-terroren 07.10, og de påfølgende krigshandlingene fra israelsk side har flere advart mot en ytterligere eskalering av hatretorikk. både når det gjelder økende hat mot jøder og muslimer.
Anna Aronsen Oftedal, tilknyttet Pelestinakomitéens BDS-utvalg, skriver i Utrop om hvordan krigen påvirker hverdagen til enkelte norske borgere med minoritetsbakgrunn:
– «Vi blir neste offer.» Dette hører jeg venner av meg med minoritetsbakgrunn si. Noen av dem vurderer å rømme til foreldrenes hjemland. Vekk fra vesten. Vekk fra rasisme. Vekk fra muslimhat.
I en lederartikkel skrevet i nordnorskdebatt.no viser til hvordan muslimhat øker og følgende hatet kan få:
– I USA ble en 6 år gammel palestinsk gutt nylig knivstukket og drept av en bevæpnet mann som ropte at «muslimer må dø». I Norge turnerer SIAN-leder Lars Thorsen rundt med et budskap om at muslimer er «morderzombier” og «voldsaper” som enten bør interneres eller deporteres – samme typen retorikk som inspirerte terrorangrepet på Utøya den 22.7.2011. I en rapport fra 2022 advarer Europarådet mot økende hat og diskriminering rettet mot muslimer i Danmark.
Oppfordret til utrenskning av «sionister»
En liknende sak med motsatt fortegn preget også debatten om hva som er grensen mellom ytringfrihet og oppfordringer til vold og hat mot enkeltgrupper.
En sykehus i Ålesund har også en personalsak gående mot en av sine egne ansatte, etter at vikaren, som har sin familieopprinnelse fra et majoritetsmuslimsk land la ut en Instagram-post dagen etter angrepet i Sør-Israel med en hyllest av Hamas.
I posten skal vikaren ha oppfordret til “å renske Palestina for disse sionistiske jævlene og deres hyklerske støttespillere”.
Kan ytringsfriheten forsvares helt kompromissløst?
Overfor NRK har vikaren beklaget Instagram-posten.
Nettavisen har i en kommentarsak sitert redaktør i Dagen, Vebjørn Selbekk, og tidligere SV-politiker Snorre Valen, som begge fordømte innlegget.
Hadi Strømmen Lile, professor ved Høgskolen i Østfold, spør hvor norske kommentatorer, som normalt protesterer mot trusler mot ytringsfriheten, er også sitert i saken.
– Jeg tenker at hvis man vil vise integritet og ekte engasjement for ytringsfrihet bør man prioritere de mulighetene som dukker opp for å forsvare ytringsfriheten til de man er uenig med, og som står for andre ting enn en selv. Jeg støtter verken Hamas eller Putin, men det irriterer meg at man ikke fritt kan gjøre det uten at det får nokså store konsekvenser, skriver Hadi Strømme Lile, som presiserer at han uttaler seg om støtte til en forsvarskrig, og ikke som en oppfordring til folkemord.
Skal være kvalifisert krenkende
Tidligere i høst intervjuet Utrop ytringsfrihetsekspert Anine Kierulf. Sammen med medforfatterne Ingjerd Hansen, sosiolog og Kai Spurkland, politijurist, ga hun ut boken Hatkrim.
Utrop spurte henne hvor grensen går ved hatytringer og hatkriminalitet, svarte hun:
– Grensen går ved noe som heter “kvalifiserte krenkende ytringer”, som blant annet dehumaniserer og fratar grupper deres menneskeverd, som sammenlikner grupper med skadedyr, eller oppfordrer til integritetskrenkelser.
– En god del ytringer kan oppfattes som, og være hatefullt motiverte, men likevel ikke rammes av loven, la hun til.